Wetenschap

Menu met ‘eiwittoppers’ helpt zieke oudere

Veel ouderen in ziekenhuizen lukt het niet genoeg eiwit binnen te krijgen, terwijl dit belangrijk is voor hun herstel. Maar dankzij een uitgebreide menukaart met herkenbare ‘eiwittoppers’, bestellen ze wel voldoende eiwitrijke producten.
Anja Janssen

Dat blijkt uit onderzoek van promovendus Janne Beelen van Humane Voeding in Ziekenhuis Gelderse Vallei. De verrijkte basisproducten, zoals brood, soepen, sappen en tussendoortjes, zijn afgestemd op de voorkeuren van ouderen. Beelen presenteerde haar resultaten in een tussenreportage van het Cater with Care-project.

Ziekenhuis Gelderse Vallei werkt met een à la carte maaltijdvoorziening waarbij patiënten de hele dag door zelf kunnen bestellen wat ze willen eten. In de studie van Beelen kreeg de helft van de deelnemende patiënten een gewone menukaart en de andere helft een aangepaste kaart die was aangevuld met 26 voedingsmiddelen verrijkt met eiwitten. Die ‘eiwittoppers’ waren herkenbaar aan een duimpje op de kaart.

‘Het idee was om de Cater with Care-producten zó aantrekkelijk voor ouderen te maken en zó makkelijk in te passen, dat ze zichzelf zouden verkopen’, zegt Beelen. Uit een eerdere haalbaarheidsstudie was al gebleken hoe ouderen de verrijkte voedingsmiddelen waardeerden. Met hun commentaar werden producten verbeterd en nieuwe ontwikkeld. Zo misten de ouderen gehaktballetjes in hun soep, en die zitten er nu wel in.

De aanpak bleek te werken. Met het standaard menu bestelde slechts 50 procent van de patiënten de aanbevolen hoeveelheid eiwit van 1,2 tot 1,5 gram per kilogram lichaamsgewicht per dag – nodig om sneller te herstellen. Bij de groep met de aangepaste menukaart was dat percentage na vier dagen ziekenhuisopname 79 procent. Deze ouderen bleken voor hun eiwitvoorziening minder afhankelijk van zuivel en vlees, en aten een eiwitrijker ontbijt. ‘De resultaten zijn gebaseerd op de bestelgegevens, de exacte inname moet ik nog analyseren’, nuanceert Beelen. ‘Maar we denken dat die niet veel zal verschillen.’

De verrijkte voedingsmiddelen bevatten zo’n 10 gram eiwit per portie. Ze maken het makkelijker voor oudere patiënten om aan circa 25 gram eiwit per hoofdmaaltijd te komen zonder dat ze meer hoeven te eten, aldus Beelen. Dat is belangrijk voor zieke ouderen, omdat ze vaak een slechte eetlust hebben.

De ziekenhuisstudie kreeg nog een vervolg met een drie maanden durende thuisstudie bij de ontslagen patiënten, maar die data moet Beelen nog verwerken. Mogelijk dat ook daar de Cater with Care-producten mensen kunnen helpen hun eiwitinname te verhogen.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.