Wetenschap - 31 oktober 2002

Mensenwerk: Wouter Thijs, vijfdejaars Bodemkunde en vogelaar

'Tijdens de najaarstrek ben ik uiterlijk om twee uur thuis'

Wouter Thijs trok al op de middelbare school met zijn verrekijker naar de hei om vogels te kijken. Dit najaar staat hij iedere zondagochtend om acht uur met een grote verrekijker op de vogeltrektelpost bij Beuven. Vorige week telde hij vanaf zijn balkon in een kwartier tijd nog vijfhonderd vinken. "Het is een virus", geeft hij toe.

Zeven jaar geleden stond Thijs voor het eerst met een verrekijker naar vogels te speuren. "Mijn vader had me een boekje met vogels laten zien dat ik ben gaan lezen. In december 1995 kreeg ik een verrekijker waarmee ik toen naar de Strabrechtse heide bij ons in de buurt ben gegaan om eens te kijken of ik vogels uit het gidsje kon ontdekken." Al gauw ging hij ieder weekend naar een vaste stek, een vogelhut op tien minuten fietsen van zijn huis. Eerst alleen, later vaak met een schoolvriend. Als ze een vogel zagen probeerden ze met behulp van een vogelgids uit te zoeken welke dat was. "De 'Lars Jonsson' ken ik van buiten", lacht hij.

Het mooie van vogels kijken is volgens Thijs dat je het overal kunt doen. "Af en toe is het wel ziekelijk. Als ik een schaduw over de grond zie gaan, terwijl ik met iemand sta te praten, moet ik gewoon kijken." Thijs schrijft al vanaf het begin in een klein boekje de soorten en aantallen die hij heeft gezien. "Toen ik vier jaar geleden hier in huis kwam wonen heb ik een krat bier beloofd als ik hier vijftig verschillende soorten had gezien. Ik zit nu op zeventig,", vertelt hij met het boekje in zijn handen.

Hij telde voor het eerst trekvogels toen hij nog op de middelbare school zat. "Er is in Nederland een lint van trektelposten waar mensen tellen welke vogels er over vliegen. Vaak kun je aan de hand van het geluid dat ze maken bepalen welke vogels het zijn." Hij raakte er al snel door gegrepen. "Iedere vogel heeft zijn karakteristieke roepjes. Bij vogels die bij ons maar heel weinig overvliegen, zoals de ijsgors, of vogels die maar weinig geluid maken, wordt het moeilijker. Dan moet je aan de hand van het vliegbeeld, zoals de grootte en de staart bepalen, wat er over komt. Ik heb ook eens drie maanden broedvogels ge?nventariseerd door 's ochtends vroeg zingende vogels te tellen. Maar het gebied lag op een uur fietsen van huis en in mei moest ik daar om half vijf 's ochtends zijn. Dat was toch minder leuk."

De eerste drie jaar van zijn studie keek hij weinig naar vogels. Een trip naar het Zweedse Falstrebo, een stuwpunt waar vogels samenkomen voordat ze de zee oversteken, deed de liefde voor de trekvogels weer oplaaien. "Je ziet dan zulke grote aantallen vogels vliegen, dat gaat echt n?rgens meer over." Dit najaar is hij ieder zondag om acht uur aanwezig op de trektelpost Beuven-West, een heidevennengebied vlakbij zijn ouderlijk huis. Hij speurt dan met een telescoop naar vogels. "Hoe sneller je iets in de lens hebt, hoe meer tijd je hebt om te bepalen wat je ziet vliegen. Vanaf de vogelhut heb je een uitzicht van een kilometer. Het enige vervelende is dat er een druk fietspad langsloopt. Voorbijgangers maken nog wel eens rare opmerkingen of stellen stomme vragen." Ondanks deze activiteiten gaat hij op zaterdagavond wel gewoon een biertje drinken met zijn vrienden. "Al ben ik nu tijdens de najaarstrek uiterlijk om twee uur thuis".

Hij merkt regelmatig dat mensen zijn enthousiasme over iets dat hij gezien heeft niet snappen. "Af en toe word ik niet helemaal begrepen. Het is misschien ook wel ziekelijk om als het een beetje vriest stil te gaan staan in een hut". Zijn vriendin interesseert zich niet voor vogels, maar vindt het volgens Thijs niet erg dat hij dat wel doet. "Ook op een niet-vogel vakantie ben ik te genieten." Vogels zijn mijn hobby, benadrukt Thijs nog maar eens. "Daarom ben ik ook geen biologie gaan studeren. Er valt met vogels geen droog brood te verdienen." Op de vraag of zijn vader geen spijt heeft dat hij hem het vogelboekje heeft laten zien merkt hij op: "Ach, mijn ene broer is vliegtuigspotter en de ander volgt treinen." | Yvonne de Hilster

Foto-onderschrift:

Wouter Thijs: " Als ik een schaduw over de grond zie gaan moet ik gewoon kijken" | Foto: Guy Ackermans