Wetenschap - 10 oktober 2002

Mensenwerk: Sjoerd Peeters, praeses KSV en Max Krudop, president Ceres

'We zitten in hetzelfde schuitje'

De voorzitters van de studentenverenigingen Ceres en KSV St Fransiscus Xaverius kenden elkaar amper, totdat er half september in een column en een strip in het Wb grappen werden gemaakt over ontgroenen. Ze maken zich zorgen over het beeld dat over hen bestaat.

Het eerste wat die middag opvalt is dat de president van Ceres zijn pak niet aan heeft. Hij lijkt zelfs verbaasd over de vraag waarom niet. Max Krudop: "Ik draag het alleen maar 's avonds. Ik fiets er trouwens ook nooit mee, dan slijt de broek veel te snel", vertrouwt hij me toe. Sjoerd Peeters, de praeses van KSV, voldoet wel aan het beeld van een voorzitter van een studentenvereniging. Hij heeft een driedelig antraciet pak aan met een groene KSV-stropdas. "Het geeft je op de vereniging een vorm van autoriteit, zeker op feesten waar ook niet-leden welkom zijn", legt Peeters uit, wat Krudop kan beamen. Ze hebben pas ??n keer een biertje met elkaar gedronken, maar door de gewraakte column en strip zitten ze nu samen aan tafel. Krudop peilde de maandag na verschijning de mening van zijn KSV-collega omdat hij er zelf niet gelukkig mee was. Krudop: "De term ontgroening gebruikten we in de jaren tachtig al niet meer. We hebben het programma van de verenigingsintroductie dit jaar zelfs verder aangepast. Het enige doel van de VIT is het leren kennen van de vereniging. Dit in tegenstelling tot ontgroening, waarbij je alleen omdat je intro loopt wordt onderworpen aan dingen die niet leuk zijn." KSV-praeses Peeters spreekt nog wel over fysieke en mentale druk tijdens het verenigingsintroductiekamp (kortweg VIT-kamp). "Tijdens ons VIT-kamp moet je namelijk werken voor de maatschappij en het verenigingslied en de tradities leren. Zelf had ik tijdens het VIT-kamp moeite met twee liederen in het Latijn. Maar dat is geen ramp, want het gaat er uiteindelijk om dat je inzet voor de vereniging toont en tijdens het examen gezamenlijk de liederen ten gehore kan brengen. Fysiek geweld, zoals in de strip beschreven, mag echter absoluut niet. Tijdens het kamp is ieder fysiek contact verboden. We vragen trouwens aan het eind van het VIT-kamp ook altijd naar de reacties en jaarlijks wordt gezegd dat het moet worden voortgezet", aldus Peeters. Hij heeft vooral een probleem met de strip omdat deze weer de vooroordelen over zijn vereniging voedde. "In de jaren tachtig gingen er nog wel mannen kaal bij het begin van hun lidmaatschap. Maar ik zou het tegenwoordig geen ontgroening meer willen noemen. We leggen het draaiboek van de introductietijd ook ter goedkeuring voor aan rector magnificus Bert Speelman en de studentenarts ter vermijding van medische risico's." Dit blijkt ook bij Ceres het geval. Krudop: "Je hebt toch de verantwoordelijkheid over zestig, zeventig man. We vragen mensen bij inschrijving naar eventuele ziektes en alle begeleiders hebben ook een dag EHBO-cursus gehad. Je wilt je op alle mogelijke manieren indekken." Maar waarom schieten jullie dan toch zo in de verdediging na het verschijnen van een strip en een column? Krudop: "Zijn we net tijdens de AID bezig geweest ons als vereniging positief te presenteren, krijg we rats dit er weer overheen! Als vereniging proberen we leuke dingen te doen, maar we worden toch weer gekoppeld aan excessen bij studentenverenigingen in andere steden. Het is jammer als mensen al bij voorbaat negatief over ons oordelen of denken dat ze niet bij ons passen en niet de kans krijgen zelf te zien wat we doen. Ik vind dat iedereen iets moet doen tijdens zijn studententijd. Ik heb zelfs liever dat mensen lid worden van KSV dan dat ze lid zijn van geen enkele vereniging. Al moesten we natuurlijk wel lachen om de strip over KSV, eigenlijk zitten we in hetzelfde schuitje", aldus de Ceres-president. Hij doelt hierbij niet alleen op het beeld dat van studentenverenigingen bestaat, maar ook op teruglopende ledenaantallen. "Alle kleine extra dingen verdwijnen. Studenten willen tegenwoordig ook studeren." Peeters: "Zo is bij ons de commissie die wielerrondes organiseerde opgehouden te bestaan."

Tijdens het gesprek moeten de voorzitters een paar keer concluderen dat hun verenigingen heel erg naar elkaar zijn toegegroeid en ze grappen zelfs over een fusie. "Maar", zegt Peeters, "in de KSV-zangbundel, gemaakt in de jaren tachtig, staan nog wel drie anti-Ceres liederen." | Yvonne de Hilster