Wetenschap - 16 mei 2002

Mensenwerk: Roderick van Noorloos, zesdejaars Tropisch Landgebruik, speelt fantasiespellen

'Een stuk piepschuim, een lik groene verf en je hebt een heuvel'

"Mensen hebben altijd al gezegd dat ik een rijke fantasie heb. Dat is een voorwaarde om dit soort spellen te spelen." Roderick van Noorloos maakte op de middelbare school voor het eerst kennis met rollenspelen en ontdekte de boeken van Tolkien. Op de universiteit breidde zijn hobby zich uit naar de fantasiespellen die gespeeld worden met behulp van kleine plastic miniatuurtjes.

Van Noorloos speelt twee soorten fantasiespellen, rollenspelen en strategische veldslagen met miniatuurtjes, het zogenaamde Warhammer. Tussen beide is een duidelijk verschil. Bij een rollenspel is er geen einddoel. Er is dus ook geen winnaar. De spelers bedenken zelf op een interactieve manier het verhaal, waarbij een spelleider de verhaallijn in het oog houdt. Belangrijk hierbij is de ontwikkeling van karakters, zodat je steeds opnieuw grappige en leuke dingen meemaakt.

Bij de veldslagen is het doel simpel het verslaan van de tegenstander. Er zijn verschillende soorten legers die je kunt kopen. Je krijgt er een playsheet bij, dat uitlegt wat de mogelijkheden van de betreffende manschappen zijn. De legers stel je tegenover elkaar op en met behulp van dobbelstenen ga je spelen. Van Noorloos: "De legers zijn gebaseerd op allerlei fantasieverhalen. Veel daarbij is afkomstig van Tolkien. Zo heb je een leger van Trollen, Orcs en Goblins. Tolkien heeft toch wel een beetje de basis gelegd voor dit soort spellen."

De sfeer waarin een spel gespeeld wordt, doet volgens Van Noorloos zeker ter zake: "Het terrein waarop je speelt is belangrijk, net zoals in de geschiedenis het terrein vaak beslissend is geweest in een veldslag. Daarom hebben we een heel terrein gemaakt waar we op spelen. Dat is eigenlijk best simpel. Een stuk piepschuim, een lik groene verf er overheen en je hebt bijvoorbeeld een heuvel."

De miniatuurtjes moeten meestal nog geschilderd worden. Sommige spelers kopen zelfs de poppetjes om er mee te knutselen. Van Noorloos vind dat echter minder interessant. "Het bij elkaar kopen van een leger kost best veel geld. Inmiddels heb ik echter wat ik hebben wil. Nu zou ik dus eigenlijk met het schilderen moeten beginnen. Maar het spel zelf spelen vind ik uiteindelijk veel leuker."

De fantasiespellen zijn voor Van Noorloos bovenal een gewone hobby. Winnen is leuk, maar het gaat uiteindelijk om de gezelligheid. "Vaak spelen we het spel met z'n twee?n, maar zitten er veel meer mensen om heen. We kletsen wat, terwijl anderen hun miniatuurtjes aan het schilderen zijn."

Dat sommige mensen het maar raar vinden dat volwassen mensen zich zo aan een fantasiewereld overgeven, deert hem niet. "Je hebt mensen die tegen je zeggen dat ze het allemaal zo ongeloofwaardig vinden, maar die vervolgens wel naar een film met Arnold Schwarzenegger gaan zitten kijken. Alsof dat niet ongeloofwaardig is." Aan de andere kant is Van Noorloos wel zo nuchter dat hij zich niet zal verliezen in allerlei fantastische avonturen, die ook buiten het spel een eigen leven gaan leiden. Sowieso komen de fantasiespellen pas na de andere dingen in zijn leven: studie, bijbaan en vriendin. Als er dan nog eens tijd overblijft, is het bovenal een leuke afleiding. "Net als bij iedere andere hobby kun je wegvluchten, in dit geval in een fantasiewereld. Zo heb ik wel gehoord van een jongen uit Amerika die uiteindelijk zelfmoord pleegde omdat hij zich zo identificeerde met zijn rol, dat toen deze dood ging in het spel, hij ook zelf dood wilde. Maar dat zijn de extremen. Daar houd ik me niet mee bezig. Ik speel een spel met poppetjes, kom op zeg, waar hebben we het over!"

Hoewel rollenspelen misschien tot de verbeelding spreken, worden ze vaak toch een beetje met weirdo's geassocieerd. Een beetje avonturen beleven met een stel vreemde lui bij elkaar. Volgens Van Noorloos zou dat kunnen zijn vanwege het feit dat boeken de basis vormen van de spellen. En lezen moet je nu eenmaal leuk vinden. "Ik kwam er toevallig mee in aanraking, raakte ge?nteresseerd en begon te lezen. Misschien dat nu met de hype rondom de Lord of the Rings en Harry Potter meer mensen gepakt worden door de fantasiewereld. En daarnaast moet je je een beetje over je g?ne heen zetten. Je moet toch toneel spelen waar anderen bij zijn en dat ligt sommige mensen beter dan anderen."

Arin van Zee

Roderick van Noorloos: "Net als bij iedere andere hobby kun je wegvluchten, in dit geval in een fantasiewereld." | Foto Guy Ackermans