Wetenschap - 19 september 2002

Mensenwerk: Rob Bakker, analist, Rikilt

Over groeihormonen en Michael Jackson

In verband met zijn vertrek naar Rusland, waar hij de bruiloft van een Nederlandse vriend zal bijwonen, gaat analist Rob Bakker van het Rikilt accoord met een afspraak op zaterdagmorgen elf uur. Vanwege het ongewone tijdstip, zijn vrije dag, beloof ik hem iets bij de koffie te zullen meenemen. Hij bekent veel van tompoucen te houden.

In zijn vrijgezellenflat zitten we al gauw aan koffie en tompouce. Eigenlijk heb ik een dubbele agenda, want het gerucht gaat dat hij Michael Jackson heeft ontmoet en wie is daar niet benieuwd naar? Maar zaken gaan voor, dus vertelt Bakker dat hij als analist werkte bij het Consulentschap voor melkwinning, melkhygi?ne en boerenkaasbereiding. Het instituut met de lange naam verhuisde naar Lelystad en het laboratoriumonderzoek werd uitbesteed bij het Rikilt in Wageningen. "Zo kwam ik daar terecht. Ik doe histologisch onderzoek naar de effecten van hormonen op vlees."

Ondanks de strenge controle krijgen de koeien soms toch illegaal groeihormonen binnen, aldus Bakker. "Als de boer merkt dat de melkgift van koe Antje terugloopt, besluit hij haar naar het slachthuis te brengen. Maar voor die tijd worden haar hormonen toegediend, zodat ze flink wat kilootjes erbij krijgt, wat lucratiever is voor de verkoop. Een paar weken voordat de koe naar de slachterij gaat wordt de toediening gestopt. Dan zit het vlees bij de keuring chemisch onder de wettelijke norm. Wij kunnen vaak nog wel zien dat de dieren behandeld zijn geweest, omdat de organen zijn veranderd."

De AID houdt verdachte mesters in de gaten en als er toch residuen worden aangetroffen of preparaten op het bedrijf worden gevonden, worden de dieren in beslag genomen. Het Rikilt onderzoekt de monsters van de AID en bij slachtingen worden ook de organen onderzocht.

Bakker vindt het absurd dat een koe schapenhersenen in zijn voer krijgt. "Het is toch louter een graseter? Het draait altijd om geld!" Door omstandigheden gingen een paar projecten niet door. "Dus had ik dit jaar meer tijd. Zo kwam ik op de Floriade, twee dagen per week op de stand van Wageningen UR, een groot, vlindervormig paviljoen. Het thema is gezondheid en voeding, en uiteraard grotere naambekendheid van Wageningen UR. Er is een leuk filmpje over het studentenleven in Wageningen, maar er had meer over de studierichtingen in moeten zitten. Heel jammer dat er geen folders liggen, die zijn te duur. We waren met z'n vieren en nu nog maar met z'n drie?n; ??n student minder, want die kosten 75 euro per dag en er is al een tekort (van twintigduizend euro). Ik vind het verkeerde zuinigheid. De Floriade is maar een keer per tien jaar!"

Zo. Nu is het tijd voor Michael Jackson. Is het waar, heeft Rob Bakker, een gewone Wageningse jongen, hem echt ontmoet? En zelfs een hand gegeven?!! "Ja," bekent hij, "Het is waar."

Via zijn toenmalige vriend Corn? Klijn kwam Bakker in 'het mediawereldje' terecht. Klijn werkte voor Sony Studio's bij Radio 3 in New York. "Er kwamen daar heel wat bekende artiesten, maar ik ben niet thuis in dat wereldje. Vorig jaar november zou Janet Jackson komen voor een interview. Maar na 11 september mochten beroemde artiesten niet meer vliegen van hun verzekeringsmaatschappij. Sony heeft ze toen allemaal tegelijk naar New York gehaald, in een week tijd alle fotosessies en interviews afgehandeld. Helaas kwam Janet een dag later, toen wij al weg waren. Zij en haar broer Michael hadden Sony als platenlabel, maar het nieuwe album van Michael flopte en daar was hij heel boos over. Hij zou verschijnen in een grote platenzaak, Virgin Store, en al dagenlang lagen daar de mensen in slaapzakken voor de deur. Wij hadden perskaartjes."

Bakker toont twee presspasjes, ??n met de foto van Michael Jackson erop. "Je kwam alleen binnen met een pasje. Hij arriveerde omringd door bodyguards. Ik dacht meteen: 'Ach, wat zielig!' Z? verlegen, z? timide! Ik had medelijden met hem. Zijn zuster Janet, als die binnenkomt, wat een charisma en uitstraling. Maar Michael! Hij droeg zichtbaar een pruik. En dat neusje. Het laatste stukje is van kunststof en dat is er ooit tijdens een interview afgevallen. Ik liep op hem toe, gaf hem een hand en zei dat ik hoopte dat zijn album toch een succes zou worden. 'You worked so hard for it, and you deserve it!"'

En? Wat zei Michael?? "Hij pakte mijn hand en zei 'Oh! You are s? kind!' De rest van de radio-groep vond dat maar zozo. Ik, meegekomen als vriendje van Corn? Klijn, nam de hoofdprijs...." | Lydia Wubbenhorst