Wetenschap - 18 april 2002

Mensenwerk: Petra van den Hil, student Levensmiddelentechnologie en Voeding en Gezondheid

'De wedstrijd voor jonge onderzoekers is geen bollebozencompetitie'

Een mailtje van haar studieco?rdinator zette Petra van den Hil op het spoor van stichting De Jonge Onderzoekers, die probeert wetenschap en techniek populairder te maken onder scholieren. Sinds anderhalf jaar is ze actief bij deze organisatie, die jaarlijks een wedstrijd organiseert. Na het finaleweekend in maart had ze het wel even gehad. "Ik werd gestoord van die mobiele telefoon."

Van den Hil kan niet goed uitleggen waarom ze nou eigenlijk reageerde op de mail die haar studieco?rdinator had rondgestuurd. "Het leek me gewoon leuk om te doen. Ik doe altijd van alles naast mijn studie. Ik zit nu bijvoorbeeld in de opleidingscommissie van Levensmiddelentechnologie, maar ik heb ook in het bestuur van de studentenkorfbalvereniging D?bald?rin gezeten. Als ik een tijdje iets gedaan heb, vind ik het ook wel leuk weer eens wat anders te gaan doen."

Haar studieco?rdinator stuurde haar voor meer informatie door naar de afdeling voorlichting van de universiteit, die hoofdsponsor is van stichting De Jonge Onderzoekers Nederland (DJO). Uiteindelijk belandde ze in de studentenwerkgroep van de organisatie. Samen met studenten uit Delft, Maastricht, Eindhoven en een andere student uit Wageningen, Ruurdtje Anema, organiseerde ze twee voorrondes, het finaleweekend en allerlei activiteiten daar omheen.

"Het doel van De Jonge Onderzoekers is om middelbare scholieren te stimuleren om met wetenschap en techniek bezig te zijn." Dit jaar deden er veel leerlingen van tussen de twaalf en vijftien jaar oud mee, die op de techniekles op school een idee hadden uitgewerkt. Zo was er bijvoorbeeld het idee van een plakbandschaaf waarmee je het begin van een rolletje plakband kon vinden. "De bovenbouw kan aan de wedstrijd meedoen met een project. Dat kan een literatuuronderzoek zijn maar ook het kweken van cellen. Het winnende project dit jaar was van een jongen die een onderzoek naar de dubbelster SS433 had gedaan. Hij is pas vijftien maar gaat volgend jaar al studeren. Maar de wedstrijd is geen bollebozencompetitie of een typische jongensaangelegenheid. Er deed bijvoorbeeld ook een meisje uit 4 havo mee met een onderzoekje naar vleesetende plantjes. Scholieren vinden het gewoon leuk om te doen."

Terwijl ze over DJO praat, klinkt Van den Hil als een ambassadeur voor de stichting. Dat is ook niet verwonderlijk want ze heeft dit jaar de contacten met de pers gedaan. "Het schrijven van persberichten was niet zo moeilijk. Ze zijn namelijk ieder jaar vrijwel hetzelfde, ik hoefde ze alleen maar aan te passen. Wel moet je een paar leuke, pakkende onderwerpen van de wedstrijd uitzoeken. Journalisten die belden, vroegen ook meestal naar de onderwerpen uit het persbericht."

Van den Hil heeft voor haar activiteiten bij DJO de laatste maanden met een mobiele telefoon rondgelopen. Vooral tijdens de week voor de finale en in het finaleweekend werd ze veel gebeld. Ze vertelt dat ze blij is daar weer van af te zijn. "Ik had een vreselijke hekel aan die telefoon en vond het frustrerend dat ik steeds maar gebeld werd. Maar ik moest voor DJO bereikbaar zijn. Soms ging de telefoon terwijl ik op de fiets zat. Dan zei ik rustig dat ze over vijf minuten maar terug moesten bellen. Het mooie is dat mensen inderdaad terugbellen. Ze willen best wat moeite doen voor leuk nieuws." Van den Hil is nu nog bezig met het samenstellen van een knipselkrant. Hiervoor zoekt ze krantenberichten over de wedstrijd en de deelnemers bij elkaar. "Dat hebben we weer nodig voor de sponsoring", legt ze uit.

Ze weet niet hoe lang ze nog actief blijft bij De Jonge Onderzoekers. "Het is prima te doen naast het volgen van vakken. Maar ik ga straks een afstudeervak doen en dat kost toch best veel tijd." De vierdejaarsstudente volgt op dit moment overigens communicatievakken. "Ik vond Levensmiddelentechnologie niet leuk meer. Ik wilde me meer op mensen richten in plaats van op een commercieel product. Maar ik sluit niet uit dat ik over drie jaar toch weer in het lab sta."

Zelf heeft ze uiteindelijk nooit aan de wedstrijd meegedaan. "Achteraf denk ik dat ik op school de posters wel heb zien hangen, alleen zeiden leraren er nooit wat over. Maar ik denk dat ik het wel leuk had gevonden om mee te doen."

Yvonne de Hilster

Petra van den Hil, ambassadeur van stichting De Jonge Onderzoekers. | Foto Guy Ackermans