Wetenschap - 24 oktober 2002

Mensenwerk: Gon van Laar, technisch hoofdmedewerker, Gewas- en onkruidecologie

'Ze zijn maar wat blij dat iemand even de puntjes op de i zet'

Wie het woord aerobic hoort, denkt onmiddellijk aan bewegen op muziek, maar niet aan rijst. Technisch medewerker van Gewas- en onkruidecologie Gon van Laar w?l. Ze ging er zelfs voor naar de Filippijnen waar ze behalve zingen in een karaokeclub onderzoek deed aan aerobic rijst, een droogverbouwde rijstsoort met hoge opbrengst.

Haar enthousiaste inzet bezorgde de energieke technisch medewerker al in 1997 de Loopbaanprijs van de Landbouwuniversiteit. Vorige week herdacht ze het feit dat ze veertig jaar geleden als analiste in dienst trad bij de Landbouwhogeschool.

"Ik begon bij professor Reijnders-Gouwentak".

Die door een Bulgaarse student werd neergeschoten?" "Ja, ja. Een oud verhaal. Mijn eerste werkdag (1962) stond ik 's morgens samen met haar op de stoep aan de Arboretumlaan, waar Plantkunde toen nog was. Ik zei:"Goeiemorgen, mevrouw!"

"Ik ben geen mevrouw! Ik ben professor!" antwoordde ze. Ik moest wel lachen. Maar dat was dus de mores."

Later werd Gon van Laar technisch medewerker bij Theoretische Productie Ecologie.

"Dat was destijds bij professor C.T. de Wit. Zijn bekende uitspraak was: 'No simulation without experimentation'. Want hoewel ons onderzoek theoretisch was, werd er veel ge?xperimenteerd "Er werd veel met promovendi en studenten van andere vakgroepen samengewerkt. Een succesvolle leerstoelgroep, die helaas na reorganisatie is versplinterd en verdeeld over drie leerstoelgroepen. Maar dat is een gepasseerd station. Je moet realistisch zijn. Ik ben een technisch medewerker die veel kansen heeft gekregen en die ook met beide handen heeft aangegrepen. Ik heb er hard voor gewerkt, maar de universiteit heeft me wel de kansen gegeven."

Nu is ze technisch medewerker bij CWE, Crop and Weed Ecology, zoals de leerstoelgroep tegenwoordig heet.

"Naast mijn eigen onderzoek zorg ik dat het reilen en zeilen binnen de vakgroep op onderzoeksgebied op orde is; ik doe ook de info op de website. En als er gepromoveerd moet worden, bekijk ik de proefschriften. De lay-out bijvoorbeeld. En het uiterlijk. Elk proefschrift is een visitekaartje van de leerstoelgroep. Het moet er netjes en verzorgd uit zien. Ik zeg altijd tegen een promovendus: 'Pak een proefschrift dat je mooi vindt en hou die lijn aan'. Aan het eind van de rit zijn ze het z? zat, dat ze maar wat blij zijn dat iemand even de puntjes op de i zet. Dat stellen de promovendi zeer op prijs."

Na die loopbaanprijs in 1997 nam Gon van Laar een sabbatical op. Ze had vijf jaar lang haar ATV-dagen opgespaard en vertrok naar Senegal voor drie maanden. In de Sahel werkte ze bij een rijstinstituut (WARDA) aan het rijstsimulatiemodel voor de droge tropen.

"Een jaar later werden we daar uitgenodigd en over het basiswerk van het jaar daarvoor hebben we een cursus gegeven. Een hele leuke tijd was dat, zonder werkdruk!"

Vijf jaar later gaat ze naar de Filippijnen naar Los Ba?os, naar het International Rice Research Institute, waar Wageningen UR al jaren mee samenwerkt.

"Daar kom ik al sinds 1988; ik ken de mensen goed, het is een soort thuiskomen voor me! In mijn vrije tijd ga ik naar een karaokeclub, ontzettend leuk. Drie weken geleden ben ik teruggekomen. Ja, het was geweldig, je hoort mij dan ook niet klagen!"

"In de Filippijnen werkte ik aan een simulatieprogramma voor gewasgroei en waterbesparende rijstproductie. Water is immers het grote probleem in veel landen.

We hebben gekeken naar de mogelijkheid om er die aerobic rijst, die verbouwd wordt als tarwe, te testen. Het is in China via veredeling gekweekt en zou misschien de toekomst kunnen zijn voor waterbesparende rijstproductie. Wel moet nu worden gelet op de kwaliteit van de bodem; hoe die reageert op dit project is nog niet bekend."

Na twee en halve maand vloog ze van de Filippijnen naar de China.

"We hebben veel te maken met de Chinese Landbouwuniversiteit - kijk maar naar de vele Chinese studenten in Wageningen - en daar gaan we volgend jaar simulatiecursussen voor rijstproductie gegeven. In Brazili? en India vindt de aerobic rijstproductie al plaats; nu nog de kinderziekten eruit halen."

Vorige week kreeg ze in verband met haar jubileum een prachtige toespraak van professor Rudy Rabbinge en zongen de collega's haar toe.

"Ik ben voldoende ge?erd! En de paar jaar die ik nog heb te gaan wil ik graag besteden aan de oplossing van deze rijstproblematiek."

Lydia Wubbenhorst