Nieuws - 13 juni 2002

Mensenwerk: Frans Buschman, derdejaars Bodem, Water, Atmosfeer, oceaanrekenaar en milieu-actieveling

Mensenwerk: Frans Buschman, derdejaars Bodem, Water, Atmosfeer, oceaanrekenaar en milieu-actieveling

'Onderin de oceaan is nog heel veel te ontdekken'

Frans Buschman studeert Hydrologie in Wageningen, maar zijn echte passie vindt hij in Utrecht waar hij als onderdeel van zijn studie de specialisatie Oceanografie doet. Daarnaast is hij voorzitter van de Wageningse afdeling van Jongeren Milieu Aktief (JMA), een organisatie gericht op bewustwording op milieugebied.

Buschman is enthousiast voor 'zijn' vakgebied, en daar wil hij best over vertellen. Sinds een jaar heeft hij namelijk de specialisatie Oceanografie ontdekt, een vakgebied dat zich bezighoudt met zeestromen en de krachten die de stromingen veroorzaken. "Na mijn eerste jaar wist ik niet of ik wel verder wilde in Wageningen. Ik wilde graag meer met wis- en natuurkunde. Dat bleek in Utrecht goed mogelijk. Daar kwam ik ook in aanraking met het vak Oceanografie." En van het een kwam het ander. Inmiddels is Buschman begonnen aan een reeks voorbereidende vakken die moeten leiden tot een afstudeervak in de kustdynamica. Deze kijkt onder andere naar hoe zandbanken en zandpatronen ontstaan. Dat is voor het kustbeheer erg relevant: "Op sommige stukken strand in Nederland wordt eens in de vijf jaar zand opgespoten. Niet erg rendabel, want na vijf jaar is het weer weggespoeld, terwijl berekend is dat twintig meter landinwaarts een stabiele situatie ontstaat."

Oceanografie is vooral rekenwerk. Buschman legt uit dat je in het vakgebied over het algemeen geen gebruik maakt van empirische modellen, proeven of iets dergelijks, maar van natuurkundige modellen, formules, die eigenlijk alleen maar op papier bestaan en abstracties zijn van de werkelijkheid. Dat is volgens Buschman ook het mooie van Oceanografie. "Het is zo grootschalig. Je gaat rekenen met een paar natuurwetten en je merkt dat, als je maar ver genoeg van land zit, weg van de verstorende factoren, dat die wetten op zee allemaal echt werken. En het is ook een ontzettend levende wetenschap. Eigenlijk kunnen we alleen de bewegingen van de bovenste stromingen verklaren; wat daaronder gebeurt is onbekend. Er is nog heel veel te ontdekken!"

Hoewel misschien lijkt alsof je een hoogvlieger moet zijn om zo'n technische studie te kunnen doen, klopt dat beeld volgens Buschman niet. Extreem hoge cijfers heeft hij namelijk nooit gehaald, ook niet op het vwo. "Natuur- en wiskunde zijn echt vakken waar je iets moet leren. Maar die uitdaging wil ik ook aangaan. Je studententijd is de kans om hier fulltime mee bezig te zijn. Daarna heb je er geen tijd meer voor."

Naast zijn studie is Buschman ook voorzitter van de Wageningse afdeling van Jongeren Milieu Aktief (JMA), een organisatie die door leuke, ludieke acties mensen bewust probeert te maken van het milieu. E?n zo'n actie afgelopen jaar was de papieractie waarbij JMA gedurende een week al het oud papier op de universiteit in bakken heeft verzameld en er vervolgens kladblokken van heeft gemaakt met het eigen logo erop. "Mensen gooien veel papier weg, dat maar aan ??n kant beschreven is. De vierhonderd kladblokken hebben we uitgedeeld aan studenten."

JMA is volgens Buschman absoluut niet extreem. Dat heeft volgens hem alles te maken met de filosofie van de organisatie. "Wij proberen altijd vanuit een positieve houding alternatieven aan te dragen. Je moet mensen zelf de keuze laten. Het gaat erom dat ze aan het denken worden gezet en zich afvragen wat ze nu eigenlijk zelf willen."

Hoewel Buschman vindt dat er maar weinig leden zijn, is het toch opvallend dat er acht actievelingen in Wageningen rondlopen, daar waar het zusje van het JMA, het Universitair Milieu Platform (UMP), een paar jaar geleden een zachte dood stierf. Buschman denkt dat dat te danken is aan de werkwijze van het JMA. "Het UMP was toch meer met beleid bezig, daar waar wij actiegericht zijn. En bij elke actie zie je hoe mensen erop reageren. Bovendien zijn we snel tevreden, we stellen absoluut geen hoge doelen. Al zijn het maar twee mensen die over de actie gaan nadenken, dan is het goed. Dat maakt het al gauw leuk om mee te doen." Of er nu veel verschil is tussen Buschman of iemand anders wat betreft milieubewustheid, weet hij niet, maar 'ik draag met JMA een steentje bij en doe zo in ieder geval iets'.

Arin van Zee

Frans Buschman: "Met onze milieu-acties zijn we snel tevreden, we stellen absoluut geen hoge doelen." | Foto Guy Ackermans