Wetenschap - 7 november 2002

Mensenwerk: Cees Mobach, dirigent Wageningse Studenten Koor- en Orkestvereniging WSKOV

"We zijn er nog steeds en dat is op zich zelf al een wondertje!"

Wie aan het Wageningse muziekleven denkt, zegt Cees Mobach. Al zevenentwintig jaar zweept hij VWO-ers en Wageningse studenten op tot muzikale prestaties die menig toehoorder bewondering en respect afdwingen. Overvolle aula, ouders uit alle hoeken van het land, enthousiaste toehoorders. Al ligt de echte glorietijd van het rijke Wageningse muziekleven wel achter ons. Spelen in een symfonieorkest vereist nu eenmaal een behoorlijk niveau en dan is Wageningen een stuk kleiner geworden, aldus orkestdirigent Cees Mobach van de Wageningse Studenten Koor- en Orkestvereniging.

"Vijftien, twintig jaar geleden werd de WSKOV bevolkt door jonge mensen die nog uit de muziekschoolcultuur stamden en redelijk tot goed een instrument konden bespelen. Ik had goeie violisten en blazers genoeg. Die tijd is over."

"Ik moet de mensen nu halen uit een hele dunne markt. Kijk, als ik met een magere bezetting met het schoolorkest van Pantarijn Mozart speel, is dat een daverend succes. Maar voor de WSKOV zou dat 'einde verhaal' betekenen. De mensen die er hun tijd en energie in steken willen graag een uitdaging. Interessante concerten, zoals het gitaarconcert van Rodrigues, een stuk van De Falla, of, zoals in december, een hoboconcert van Michael Hurd, waar ze hard op moeten studeren, dat vinden ze geweldig. Professor Van Uven, oprichter van de WSKOV, zette drie studenten aan ??n harmonium. Dat kan je nu niet meer maken. Dus schuimen we met het bestuur stad en land af voor goede strijkers of blazers en strijkers. Want wat het programma betreft doen we geen water bij de wijn. Een programmacommissie is meestal een half jaar bezig om een geschikt en origineel repertoire te zoeken. Programma's samenstellen is ontzettend moeilijk als je de juiste mensen niet hebt. Er zijn wel Wageningse studenten die heel goed spelen, maar die willen alleen meedoen als de stukken boeiend genoeg zijn."

Het nadeel van 'lenen' uit andere orkesten is, dat de muzikanten pas op de generale repetitie verschijnen. "Slagwerkers zijn zeer moeilijk te krijgen. Wageningen is moeilijk bereikbaar; vanuit Arnhem en Ede moet je met de bus met je hele bagage, dat valt niet mee."

Volgens Mobach is het een geleidelijk proces, dat afkalven van muziekbeoefenende leerlingen en studenten. "Het is niet 'cool' voor VWO'ers om een instrument te bespelen, ze gaan niet meer voor ??n ding. Ze hebben vele hobby's. "

Er is ook geen uitvloeiing van conservatoria zoals in Amsterdam en Utrecht. Het conservatorium van Arnhem levert de WSKOV weinig op. "De klassieke opleiding houdt daar geen stand, vrees ik! En denk eens aan de afname van het aantal studenten in Wageningen de laatste jaren; het bestand is veel kleiner geworden. Ze zijn hier vier jaar, hebben weinig geld, nemen een baantje, of gaan sporten en naar de kroeg. Prachtig, maar er blijft weinig tijd over."

Dus moet dirigent Mobach genoegen nemen met wat hij kan krijgen. "Een klein orkest is erg kwetsbaar. Ik heb drie spelers met RSI - dat is tien procent - die kunnen geen instrument meer vasthouden. Als de altviolist ziek wordt zit ik met een probleem. Voor elke uitvoering bel ik me g?k! Ik kom er voor mezelf niet uit of dit plaatselijk is. Ik had nooit gedacht dat Wageningen zoveel kleiner zou worden."

In het koor, dat wordt geleid door Ger Vos, zitten ongeveer vijfenveertig leden, in het orkest vijfendertig.

Zingen in het koor is leuk en spannend; je kunt ook meedoen als je geen noten leest maar goed kunt luisteren. Voor het orkest gelden andere eisen. Je moet oefenen, anders werkt het niet.

"En toch redden we het nog steeds. Dat we er nog zijn, is op zichzelf al een wondertje. De WSKOV is een gezellig orkest. Ik ga er iedere week met het grootste plezier naar toe. De vereniging heeft steeds weer een goed bestuur. Ze werken zich kapot voor hun club. De universiteit is ruimhartig met de studieduurverlenging; ze krijgen ongeveer een half jaar extra. Ondanks alle problemen ben ik ben erg gehecht aan deze club. Al is het orkest vaak een gatenkaas en is het bij ons 'to be or not to be', in december geven we weer ons Kerstconcert. We hebben een prachtig programma!"

Lydia Wubbenhorst

Fotobijschrift:

WSKOV-dirigent Cees Mobach:"Een klein orkest is erg kwetsbaar. Voor elke uitvoering bel ik me g?k."