Student - 22 maart 2012

Mensenvlees drogen in Duitsland

Wie? Jolien Diepstra, Forensic Sciences, VHL. Wat? Stageonderzoek naar effect van drogen van ­menselijk weefsel. Waar? Institut für Rechtsmedizin in Düsseldorf, Duitsland. Waarom? Van alles te doen en toch lekker dichtbij.

28-STU-HEW-Jolien-Diepstra2.jpg
'Voor mijn projectstage wilde ik heel graag naar het buitenland. Op onze opleiding zitten veel Duitsers en mijn studieloopbaanbegeleider is ook Duits, zo ben ik op het idee gekomen om in Duitsland stage te gaan lopen. Ook al klinkt Duitsland niet ver weg, je bent toch in een nieuwe stad met een vreemde taal. Gelukkig is iedereen hier heel behulpzaam en heb ik niet echt heimwee gehad. Düsseldorf ligt niet ver weg dus tussen kerst en oud en nieuw ben ik 'gewoon' naar huis geweest.
Ik liep mijn projectstage in een forensisch toxicologisch laboratorium dat in opdracht van de politie bloedonderzoek uitvoert naar drugs en medicijnen. Ook wordt hier het toxicologisch onderzoek uitgevoerd op weefsels van overledenen. Tijdens de stage heb ik zelfstandig aan een project gewerkt. Ik moest onderzoeken welk effect het lyofiliseren(drogen) van weefsels heeft op de lange termijn. Daarbij was het voor interessant om te zien of de concentraties van drugs en medicijnen afnemen of niet. Hiervoor moest ik eerst leren hoe je de aanwezigheid van drugs en medicijnen kan aantonen. Ik heb niet alleen maar aan mijn project gewerkt, ik heb ook bij andere afdelingen mogen meekijken. Zo ben ik bijvoorbeeld ook bij secties aanwezig geweest op de afdeling pathologie.
Het viel mij op dat Duitsland in vergelijking met Nederland best ouderwets is. Het is bijvoorbeeld lang niet overal mogelijk met een pinpas te betalen, terwijl ik die in Nederland eigenlijk alleen maar gebruik. Ook de trams en treinen vind ik erg ouderwets, je kunt bijvoorbeeld voor een tramticket alleen maar met muntgeld betalen.'