Nieuws - 1 januari 1970

Mensen hebben geen eetrem

Handleidingen die dikkerds leren om beter naar de signalen van het lichaam te luisteren, missen wetenschappelijke basis. Mensen beschikken niet over een natuurlijke eetrem. Ze eten van nature het liefst veel en calorierijk voedsel.

Dat zei de Wageningse voedingsonderzoeker dr. Kees de Graaf deze week tijdens een cursus over voorlichting en voeding van de onderzoeksschool VLAG. Uit zijn onderzoek naar eetgedrag blijkt dat mensen die meer voedsel voorgezet krijgen, ook automatisch meer eten.
Prof. Lawrence Green, die onder andere werkt voor de universiteit van Berkeley, hield tijdens dezelfde cursus een lezing over de lessen die voedingsvoorlichters kunnen leren van de strijd tegen het roken. Die ongezonde gewoonte verliest rap terrein dankzij rookverboden, prijsverhoging en voorlichtingscampagnes. Een dergelijk breed offensief tegen snoepen is het enige wat echt zal helpen in de strijd tegen overgewicht, denkt Green. 'In situaties waar eten nu nog de normaalste zaak van de wereld is, zullen we dat over veertig jaar niet meer tolereren.’ / WK

Zie achtergrond: Eten aan banden