Nieuws - 16 januari 2013

Melkrobot levert niet meer inkomen op

Steeds meer melkveehouders gebruiken een melkrobot. Dat levert hun niet meer winst op, concludeert Wilma Steeneveld.

melkrobot-vdLely-postzegel.jpg
De meeste Nederlandse melkveehouders melken de koeien in een melkstal, maar zo’n tien procent maakt gebruik van een melkrobot en hun aantal stijgt gestaag door. Daarbij bepaalt de koe zelf wanneer hij gemolken wil worden, de boer komt er niet meer aan te pas. Dat scheelt de melkveehouder arbeid, maar zo’n melkrobot kost al gauw een ton. Bedrijfseconome Wilma Steeneveld wilde weten of die investering loont. Ze kreeg een dataset van een boekhoudkantoor, zodat ze de bedrijfsresultaten van 63 melkveebedrijven met melkrobot kon vergelijken met die van 337 zonder.
Naast de hogere kapitaalkosten vanwege de aanschaf hebben de boeren met melkrobot een hogere energierekening. Maar hun melkopbrengst is ietsje hoger en de voer- en arbeidskosten zijn ietsje lager. Onder de streep leidt dat tot een netto opbrengst die vergelijkbaar is met melkveebedrijven zonder robot, concludeert Steeneveld.
Dat is toch een beetje verrassend, vindt ze, want een eerdere studie uit 2007 concludeerde dat de melkveebedrijven met melkrobot een iets lagere winst maakten dan bedrijven met een melkstal. ‘Ik denk dat er inmiddels meer kennis is over robotmelken en dat de veehouders de kennis beter toepassen, zodat de netto opbrengsten nu dicht bij elkaar liggen.’ Maar het is niet zo dat veehouders die de melkrobot al wat langer hebben, beter presteren, vervolgt ze. Ze hebben dus geen aanloopproblemen meer. Vroeger, toen de melkrobot net op de markt kwam, hadden ze die aanloopproblemen wel.
Het boekhoudkantoor dat de gegevens ter beschikking stelde, heeft interesse in de resultaten, want dat bedrijf geeft ook bedrijfskundig advies over welke investeringen lonen. Of de melkveehouders met robot minder uur werken en of ze die tijd aan andere zaken besteden, kan de onderzoeker niet zeggen- dat geven de boeren niet door aan hun boekhouder.