Nieuws - 26 september 2002

Meiose lijkt steeds minder op mitose

Meiose lijkt steeds minder op mitose

Bij de deling van lichaamscellen tot geslachtscellen - wetenschappers noemen dat meiose -spelen andere eiwitten een rol dan bij de gewone celdeling - de mitose. Dat ontdekte geneticus dr. Maureen Eijpe tijdens haar promotieonderzoek.

Tijdens de meiose maken de chromosomen, cassettes met stukjes erfelijk materiaal, zich van elkaar los en herschikken ze zich over de kern van de geslachtscel. Zo'n geslachtscel bestaat uit een enkele set chromosomen. Bij zoogdieren bevatten alle andere cellen twee sets chromosomen ? eentje van de vader en eentje van de moeder.

Voorafgaand aan dat herschikkingsproces klutst de cel als het ware de chromosomen afkomstig van vader en de chromosomen afkomstig van moeder door elkaar. Dit zorgt voor een unieke samenstelling van het erfelijk materiaal in iedere geslachtscel. De eiwitten die Eijpe onderzocht speelden daarbij een sleutelrol. "Ik heb me vooral beziggehouden met de plaats van die eiwitten. Daar was nog weinig over bekend", aldus Eijpe. "Hierdoor krijgen we steeds beter in beeld met welke aanpassingen de meiose in de evolutie uit de mitose is ontstaan." | W.K.

Dr. Maureen Eijpe is gepromoveerd op 20 september bij prof. Christa Heyting, hoogleraar in de Moleculaire genetica.