Wetenschap - 17 augustus 2001

Megatelevisie kijken in een gigahuiskamer

Het leek wel een gigantische verhuizing, dinsdagavond. Overal vandaan kwamen groepen studenten met zitbanken, tuinstoelen, matrassen, fauteuils en zitkussens. De Wageningse Markt was rond negenen omgetoverd tot een grote huiskamer met als tv een enorm filmscherm.

Op de megatelevisie van de gigahuiskamer was een film te zien die sterk deed denken aan televisie. Costa, een verhaal over tieners die aan de Spaanse costa moeten zorgen dat de disco Costa voldoende klandizie krijgt, met soapsterren Georgina Verbaan en Katja Schuurman als showdanseressen, omlijst met zomerliefdes. Hoogtepunt: Georgina Verbaan die een puist op haar voorhoofd spattend uitknijpt op een spiegel.

"Dit is het dieptepunt uit de Nederlandse filmgeschiedenis", riep een ober, en hij had gelijk. De verhaallijn van de film was zo dun als een servetje en de acteerprestaties waren niet beter dan die uit een middelmatige aflevering van een soap. Het mocht de verzamelde meute in de megahuiskamer niet deren. In hun zitbanken, tuinstoelen, matrassen, fauteuils en zitkussens zongen de studenten het makkelijk uit tot ze na elven zelf het nachtleven in mochten. | M.W.