Wetenschap - 15 maart 2001

Meeste computers worden op klaarlichte dag gestolen

Security manager wil betere beveiliging universiteitsgebouwen

"De gebouwen van Wageningen Universiteit zijn ontworpen als een gatenkaas. Het leek een tijd geleden wel uitverkoop voor dieven in het Ritzema Boshuis. Dat moet veranderen," zegt Gerrit van Scherrenburg, security manager van Wageningen Universiteit.

Vroeger waren de kosten van beveiliging tien keer zo hoog als de waarde van de gestolen goederen. "Daarom was het beleid gewoon om niet te beveiligen en haalde iedereen zijn schouders op als er weer eens wat verdween." Met de opkomst van steeds meer dure apparaten, kan dat niet meer. De waarde van de gestolen goederen bedraagt tussen de vijftig- en honderdduizend gulden per jaar. Daarom moet de mentaliteit veranderen, vindt Van Scherrenburg.

Tien jaar geleden werd er vooral 's nachts ingebroken. Daar zijn de meeste gebouwen nu tegen beveiligd. Bovendien rijdt sinds vijf jaar 's nachts de collectieve beveiliging van Wageningen met busjes rond om verdachte situaties te signaleren. Daardoor zijn de diefstallen 's nachts zeldzaam geworden. Iedereen weet echter dat de gebouwen overdag makkelijk binnen te komen zijn en binnen staan alle deuren open. Een paradijs voor dieven dus.

August van Munster, beheerder van het Biotechnion, beaamt dat. "Als iemand wil stelen, moet hij dat overdag doen. Er komen zoveel mensen binnen, wij kunnen onmogelijk iedereen gaan controleren. Het is toch een openbaar gebouw." Jaren geleden vroeg een net geklede heer hem de weg naar de bibliotheek. "Dan denk ik dat het wel goed zit." Toen hij de man later die dag weer zag rondlopen, werd hij argwanend. Het bleek een dief te zijn die de vorige dag bovenwegers uit het practicumlokaal in een zak had gedaan en ergens anders zolang had neergezet. Toen hij de zak wilde ophalen, kon hij de weg niet meer vinden.

Na de bovenwegers en de faxen, kwam de tijd van de gestolen computers. "Een paar jaar geleden stond de nieuwe lading computers voor de Nieuwlanden nog ingepakt, toen een busje ze kwam ophalen", vertelt Van Scherrenburg. Dat is een van de grootste diefstallen van de afgelopen jaren. Naast computers hebben dieven tegenwoordig een ander doelwit. Dure apparaten die makkelijk mee te nemen en te verhandelen zijn, zoals laptops en beamers. Drs. Kees van de Dries, beheerder van het gebouw Meteorologie en luchtkwaliteit, heeft daar ervaring mee: "Het laatste half jaar zijn meerdere computers, laptops en een spectrofotometer verdwenen. Die spectrofotometer was 25.000 gulden waard, maar we vermoeden dat de dief die per ongeluk in zijn tas heeft geveegd bij het stelen van de laptop van hetzelfde bureau." Sinds kort zitten de computers en laptops in zijn gebouw met een ketting aan het bureau vast.

Van Scherrenburg pleit voor andere maatregelen. "Het moet duidelijk worden dat de universiteitsgebouwen helemaal niet openbaar zijn. Beheerders weten vaak niet dat zij mensen weg mogen sturen als ze niets te zoeken hebben in hun gebouw." Hij wil overal bordjes 'verboden toegang' plaatsen en de beheerder moet toezicht hebben op de ingang. "Hij moet mensen in de ogen kijken, want dat schrikt dieven af. Desnoods moet iedere student een chip bij zich dragen, die het sein 'ok?' afgeeft bij binnenkomst." | S.L.