Organisatie - 12 februari 2016

Meerburg: 'Dit voelt als chantage'

tekst:
Roelof Kleis
9

De noordelijke ontsluiting van de campus komt er alleen maar als de provincie geld toezegt voor het verbreden van de Nijenoord Allee. ‘Chantage’, vindt VVD’er (en WUR-medewerker) Bastiaan Meerburg.

Meerburg heeft geen goed woord over voor de houding van het Wageningse college van burgemeester en wethouders. Die schrijft in een brief aan de gemeenteraad dat het bestemmingsplan voor de aanleg van de noordelijke ontsluiting (Bornsesteeg) van de campus nog deze maand ter visie wordt gelegd. Maar daar wordt wel de voorwaarde aan gekoppeld dat de provincie geld heeft toegezegd voor de verbreding van de Nijenoord Allee.

‘En daar ben ik zo langzamerhand wel klaar mee’, zegt Meerburg. ‘De noordelijke ontsluiting van de campus is sowieso nodig, of je nu de Nijenoord Allee verbreedt of kiest voor een Rondje Campus om de bereikbaarheid van Wageningen te verbeteren. Maar telkens legt het Wageningse college die koppeling. Die afhankelijkheid voelt als chantage. Daar word ik zo langzamerhand gallisch van.’

Meerburg is namens de VVD lid van Provinciale Staten en bovendien werknemer van Wageningen UR. Hij uit zijn boosheid in vragen aan Gedeputeerde Staten. Daarin plaatst hij ook vraagtekens bij de keuze voor verbreding van de Nijenoord Allee. In de brief aan de gemeenteraad zegt het college dat ook de provincie inmiddels voor het verbreden van de Nijenoord Allee is. Meerburg wil weten of dat zo is. De VVD ziet liever een nieuwe rondweg om de campus.

Meerburg wil garanties van de provincie dat de noordelijke ontsluiting van de campus er hoe dan ook komt. Ook als de provincie en de gemeente het op korte termijn niet eens worden over de financiering van de maatregelen om Wageningen beter bereikbaar te maken. Als beide partijen het wel eens worden kan na de zomer al worden begonnen met de aanleg van de ontsluiting. Die komt erop neer dat de bestaande weg wordt opgeknapt en er een vrijliggend fietspad komt.

Re:acties 9

 • M. van der Windt

  Ik begrijp niet goed waarom er altijd wordt gezegd dat er in Wageningen geen draagvlak zou zijn voor de noordelijke inprikker, het rondje campus of zelfs een rondweg. Ik ken genoeg mensen die dat zeker zien zitten. Bij projecten zoals Noordwest, Kortenoord en de campus (allemaal in dat mooie binnenveld trouwens) hoort nou eenmaal een toereikende infrastructuur.

  Reageer
 • houopmetvertragenengaverbeteren!

  Dhr Meerburg doet fantastisch werk!! De bereikbaarheid van Wageningen is al jaren een probleem, en dankzij provincie en VVD worden er nu eindelijk stappen gezet. Elke optie kent voor en tegenstanders, we moeten accepteren dat we nu eenmaal niet iedereen tevreden kunnen houden. Maar voor eenieder die dagelijks in de file staat, of zoals ik zelf in de file plots met kind naar huisartsenpost moest en er 45min over deed (!) is een betere ontsluiting van Wageningen bittere noodzaak, ook om banen te houden, want niet iedereen werkt bij de WUR en woont in Noord-west. Dhr Meerburg en de VVD hebben dat als enige goed door!

  Reageer
  • ZLG

   Uit de verkeersstudie blijkt nou juist dat alleen het aanleggen van de 'noordelijke inprikker', zonder de andere maatregelen zorgt voor méér vertraging voor de rest van Wageningen. Kortom: Bereid je er maar op voor dat als het plan Meerburg wordt uitgevoerd dat je de volgende keer 50 minuten op weg bent naar de huisartsenpost.

 • GaeensmetdefietsMeerburg

  Dat zo'n iemand die het binnenveld alleen maar wil aantasten en vervuilen zich mag rekenen bij een 'Life Science' universiteit...

  Reageer
  • Kees

   Dit is wel echt een bedroevend slecht argument

 • Roan

  In mijn ervaring gebruikt al een aardig deel van de medewerkers van de universiteit de bornsesteeg als sluiproute, met de nodige overlast als gevolg. Waar ligt de verantwoordelijkheid van de universiteit? Zij heeft ooit besloten al haar activiteiten te centreren. Maar doen geen enkele moeite om na te denken over betere bereikbaarheid, en dan doel ik ook op de fietser overlast bij de jumbo en kruispunt neijenoord allee en bornsesteeg.

  Reageer
 • Paul van Sevenum

  De Noordelijke inprikker verslechtert de doorstroming van de Mansholtlaan blijkt uit de verkeersstudie van Haskoning en dus de bereikbaarheid van Wageningen. Bovendien tast hij het Binnenveld aan en bevordert en bestendigt hij sluipverkeer door het Binnenveld. Fietsers moeten aan de kant voor de automobiel. Er is geen enkele argument om die inprikker aan te leggen.

  Laat de provincie hun eigen weg verbreden, als de autobereikbaarheid zo'n probleem is in plaats van het Binnenveld op te offeren. Dat is beter voor de bereikbaarheid van Wageningen en het Binnenveld.

  Reageer
 • Jacco Löwer

  Bastiaan Meerburg is van dé asfaltpartij bij uitstek, de VVD. Hij roept om de haverklap dat Wageningen 'de ondernemer nou eens ruimte moet geven' terwijl het niet een probleem van alleen de gemeente is en al helemaal niet door haar geschapen. Ik beveel aan om niet blind te verdubbelen, in te prikken etc.etc. Ga blikken tellen, veel en vaak, en analyseer exact waar de schoen wringt, zodat we niet over 10 jaar terug bij af zijn!

  Reageer
 • bvv

  Bornsesteeg is ooit ingericht als langzaam verkeersroute. Zou alleen in noodsituaties als auto-ontsluiting moeten functioneren. Gaandeweg is autoverkeer daar toegelaten en dat is alleen maar meer geworden. Verbreding van laatste stuk Mansholtlaan en slimme campus ontsluitingsplannen zoals in de "draagvlakvariant" bereikbaarheid Wageningen staan beschreven, maken deze noordelijke inprikker overbodig. Daarmee worden rust en natuur, fietsers, hardlopers, wandelaars in het Binnenveld gespaard.

  Reageer
 • Joris Kielekamp

  Helemaal eens met de vorige reactie!

  De enige die al jaren Wageningen en het Binnenveld chanteert en bedreigt met zijn rondweg is meneer Meer-asfalt-burg himself!

  Hij gaat er maar mee door, ondanks dat er geen draagvlak of raadsmeerderheid voor is in Wageningen.

  Binnenveld is nota bene een door de provincie ingesteld stiltegebied, waar heel Wageningen van geniet.

  Laat ons hier eindelijke met rust en ga iets nuttigs gaan doen!

  Reageer
 • 1-2-auto

  Het zoveelste 1-2 tje van het duo Kleis en Meerburg, die maar blijven zeuren om extra ruimte voor auto's in de open ruimte rond Wageningen. Begrijp het nou eens: die ruimte is al bezet. Door wandelaars, fietsers, vogelaars, rust en landschap.

  Reageer

Re:ageer