Wetenschap - 29 mei 2012
Meer voedsel door betere fotosynthese
Wageningse plantenfysiologen denken de fotosynthese van planten te kunnen verbeteren, zodat gewassen hogere opbrengsten halen. Ze willen het gehalte aan bladpigmenten in de plant die licht ‘verspillen’, verminderen.

Er wordt al zeker zeventig jaar onderzoek gedaan naar hoe planten licht benutten voor de fotosynthese. Door de effectiviteit van de fotosynthese bij verschillende lichtomstandigheden te bepalen, hebben de onderzoekers nu meer inzicht in het proces. Planten blijken hun bladeren aan te passen aan de lichtkleur die lokaal aanwezig is. Daarbij levert een combinatie van verschillende lichtkleuren meer fotosynthese op dan de som van de kleuren afzonderlijk. Dat is nuttige informatie voor energiezuinige belichting van tuinbouwkassen.
Zo kwamen de onderzoekers ook kleurstoffen op het spoor die licht absorberen en daarmee niet omzetten in suikers voor de plant. Maar die ‘verspillende' kleurstoffen hebben wel een functie: ze beschermen de plant bijvoorbeeld tegen teveel UV-licht. Daarom is het opvoeren van de fotosynthese vermoedelijk alleen kansrijk in binnenteelten waar weinig UV-straling is. De onderzoeksgroep, waarbij ook mensen van Philips en Plant Dynamics BV zijn betrokken, werkt inmiddels aan toepassingen.