Student - 9 januari 2018

'Meer veganistisch eten op campus'

tekst:
Julia Schafer
2

Masterstudente Noortje Keurhorst wil dat er meer mogelijkheden komen om veganistisch te kunnen eten op de campus. Ze is een online petitie gestart.

In de petitie vraagt Keurhorst, die Environmental Sciences studeert, de universiteit om studenten minstens één veganistische warme maaltijd te bieden en een veganistische sandwich of wrap in alle kantines op de campus.

Keurhorst startte de petitie toen ze ontdekte dat de kantine’s in Forum, Orion en Leeuwenborch maar beperkt veganistische gerechten hebben. ‘Ik volg een plant-gebaseerd dieet en moet vaak op de campus eten omdat ik in Rhenen woon en niet altijd mijn eigen maaltijden mee kan nemen. Ik vond het teleurstellend dat ik in de kantines aan WUR eigenlijk alleen soep of salade kan eten.’ Ze merkte dat veel andere mensen ook graag meer veganistische opties zouden zien. Keurhorst: ‘Vegetarische maaltijden zijn beschikbaar maar veganistische opties amper. Terwijl eten zo’n essentieel deel van het leven is. Dat ik niet in staat ben om overdag een redelijke maaltijd te krijgen maakt het studentenleven voor mij een stuk minder prettig.’

In de petitie, die al meer dan driehonderd keer is ondertekend, vraagt Keurhorst WUR om te voldoen aan hun imago van de derde meest duurzame universiteit van de wereld: ‘Je ecologische voetafdruk wordt door het volgen van een plant-gebaseerd dieet enorm gereduceerd. Meer veganistisch eten aanbieden is een kans voor de universiteit om een voorbeeld te zijn op het vlak van duurzame voeding.’

Eind januari wil Keurhorst graag 500 handtekeningen verzameld hebben. Daarna wil ze de petitie overhandigen aan de cateringmanagers en een vertegenwoordiger van WUR. ‘De bedoeling van de petitie is om te laten zien dat er vraag is naar meer veganistisch eten op de campus en om een gesprek te starten. Ik wil graag met de verantwoordelijke mensen samenwerken en oplossingen vinden.’ De petitie kan hier getekend worden.

Re:acties 2

• CampusKanarie

Goed initiatief hoor Noortje! ik denk dat je impact nog groter is als je je tot de hele campus richt. campus plaza (bekend als die "sneue snacktrip") is WUR onwaardig. daar kunnen gewoon leuke door studenten gerunde tentjes in, een volwaardige mensa (zoals iedere andere studentenstad dat heeft) en een shop met lokale producten/wageningse innovaties. Hoe mooi zou het zijn als we trots konden zijn op het eerste wat je ziet als je de bus uit stapt op de campus?

• Johan

In de kantine van de WUR is ook geen döner verkrijgbaar.