Student

‘Meer spullen maken ons niet gelukkig’

Sam van Es onderzoekt plantengroei. Maar hij filosofeert ook graag over de eindeloze economische groei in de westerse wereld en de constante behoefte aan meer. Dat moet anders kunnen, denkt hij. En boeken kopen in plaats van de laatste smartphone lijkt hem een goed begin.
Tessa Louwerens

Sam van Es promoveerde op 18 september bij Moleculaire Biologie. Hij onderzocht hoe TCP-eiwitten de groei en ontwikkeling van planten reguleren.

Stelling: Buying books is the closest a person can get to buying happiness.

‘Onze samenleving draait om de onterechte aanname dat meer spullen ons gelukkiger maken. Die pursuit of happiness is waar het leven om draait. Nu zijn boeken natuurlijk ook spullen, dus in die zin lijkt mijn stelling misschien tegenstrijdig. Maar mijn idee erbij is dat je met een boek niet alleen een ding koopt, maar ook de kennis, ideeën, dromen en fantasieën die erin staan. Als je dan toch iets moet kopen, dan brengen boeken je denk ik dichter bij geluk dan de nieuwste smartphone.

Ik pleit niet voor een super minimalistische leefstijl, maar geloof niet dat iets nieuws per definitie beter is. Mijn motor is bijvoorbeeld 25 jaar oud, maar ik zou niet meer plezier hebben met een nieuwe. Ook ik ben dus wel materialistisch.

Die constante behoefte aan meer wordt in de hand gewerkt door marketing. De economie is heilig, en als die zou krimpen ontstaat er chaos. Om die constante groei te realiseren, moet er dus steeds meer worden geproduceerd en verkocht. De reclame toont blije mensen met hun nieuwe auto. Coca-Cola wordt zelfs aangeprezen als “happiness in a bottle.” Bewust of onbewust ga je daar toch in mee.

Ik voel meer voor een ander economisch model, zoals de donuteconomie. In dat model moet je binnen de ring van een denkbeeldige “donut” blijven om te zorgen dat er genoeg is om mensen in hun minimale behoefte te voorzien. Maar om duurzaam te kunnen produceren, ga je ook niet over de buitenste ring heen. Het gaat dus uit van begrenzing in plaats van de eindeloze economische groei die nu wordt nagestreefd.’

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.