Nieuws - 2 september 2016

Meer senioren in collegebanken

tekst:
Hoger Onderwijs Persbureau

Steeds meer senioren nemen weer plaats in de collegebanken. De belangstelling nam in twee jaar tijd met 40 procent toe. In 2015 waren er bijna 25.000 aanmeldingen, zo’n 7.000 meer dan twee jaar eerder.

Psychologie, natuurwetenschappen, filosofie: meer dan tien universiteiten en hbo-instellingen bieden speciaal voor vijftigplussers cursussen aan. En met succes: de afgelopen jaren winnen de colleges aan populariteit. De kosten van een cursus verschillen per instelling en hangen ook af van de lengte. In Utrecht betaal je voor zes colleges over de wereldeconomie 160 euro en in Leiden betaal je voor 9 colleges over Griekse kunst zo’n 270 euro. 

“Er zijn meer hoogopgeleide ouderen dan vroeger”, verklaart Carolien van Bergen van de overkoepelende organisatie Hoger Onderwijs Voor Ouderen (HOVO) het succes. “Ook populaire programma’s als de DWWD University of de Universiteit van Nederland laten zien dat de behoefte aan kennis breed is.”

Vooral filosofie en kunstgeschiedenis zijn populair. “Veel senioren zijn hun hele leven bezig geweest met pragmatische dingen, zoals genoeg geld verdienen voor het gezin”, zegt Korrie van Helvert, directeur van HOVO Brabant. “Nu zoeken ze  de zachtere kant van het leven en studeren ze om de wereld beter te begrijpen. Kunstgeschiedenis leert je over schoonheid, filosofie troost en leert je over zingeving. Dat zijn belangrijke dingen als je ouder wordt.”

In Brabant melden zich elk jaar zo’n tweeduizend geïnteresseerden aan. De oudste student was 92. “Hij deed drie cursussen tegelijk aan de TU Eindhoven”, zegt Van Helvert. “Je zou denken dat hij misschien suf in een hoekje zou zitten, maar niks hoor. Hij was hartstikke aanwezig en stelde de meeste vragen van iedereen.” 

Wageningen
Wageningen UR biedt geen speciale cursussen voor 50-plussers aan. Hoeveel senioren met de reguliere cursussen meedoen, is niet bekend; de Wageningen Academy houdt de leeftijd van de cursisten niet bij. In het vorige academische jaar studeerden 13 mensen van boven de 50 jaar aan Wageningen UR. Voor het komende jaar, dat op 5 september begint, hebben 11 senioren zich aangemeld bij de universiteit.