Wetenschap - 6 december 2018

Meer highly cited-onderzoekers bij WUR dan ooit

tekst:
Roelof Kleis
4

Negentien Wageningse onderzoekers mogen zich op dit moment rekenen tot de top in hun vakgebied. Dat blijkt uit de lijst Highly Cited Researchers 2018 van Clarivate Analytics. WUR had nooit eerder zoveel onderzoekers in de lijst staan.

Beeld (c) Shutterstock

Clarivate is gespecialiseerd in analyse van wetenschappelijke databases. De negentien Wageningers behoren op hun vakgebied tot de 1 procent wetenschappers wier werk het vaakst door collega’s wordt aangehaald. Daarbij wordt gekeken naar een periode van tien jaar.

In de Highly Cited-lijst van vorig jaar stond de teller voor WUR op negen. Maar de hoog scorende hoogleraar Microbiologie Willem de Vos ontbrak toen, omdat hij opereert op het snijvlak van meerdere disciplines. Daar is nu een mouw aan gepast door een extra categorie in te voeren: cross field-onderzoekers. Diverse Wageningers hebben op die manier waarschijnlijk nu wel de titel Highly Cited Researcher binnengesleept: zeven van de negentien vallen in de nieuwe categorie.

Vier jaar geleden had Wageningen maar drie citatietoppers. Op de nieuwe lijst staan gevestigde hoogleraren als Marten Scheffer en Ken Giller, maar ook nieuwkomers als Jan Willem van Groenigen en David Kleijn.

Wageningers op de lijst Highly Cited Researchers 2018:

Frans Bongers
Harro Bouwmeester
Stan Brouns
Vincenzo Fogliano
Marianne Geleijnse
Ken Giller
David Kleijn
Bart Koelmans
Lourens Poorter
Marten Scheffer
Bart Thomma
Richard Visser
Rudolf de Groot
Willem de Vos
Jan Willem van Groenigen
Martin van Ittersum
Egbert van Nes
John van der Oost
Wim van der Putten

Bron: Highly Cited 2018

Re:acties 4

 • Dames

  Ongeacht de wijze waarop de lijst tot stand is gekomen of wie er ook op zou horen; waar zijn de dames? Helaas nog steeds niet net zo zichtbaar als hun mannelijke collega's?

  Reageer
 • Just Vlak

  Ik ben er trots op in het tweede lijstje te staan. Daar horen Pierre de Wit en Edith Feskens, en wellicht anderen ook bij. In het aantal ISI citaties zit de impact in. "Get excited to be cited".

  Reageer
 • Niet WUR

  Harro Bouwmeester is al sinds 2016 geen 'Wageninger' meer.

  Reageer
 • scholar.google

  Wat een merkwaardig lijstje. Als je op scholar google boven de 25000 citaties komt, dan ben je iemand. Maar hier staan ook mensen bij die nog geen 7500 halen. En waarom ontbreken Martien Groenen, Rick Leemans, Marcel Dicke, Alfons Stams, Ynte Schukken, Sander Kersten, Just Vlak, Arthur Mol ,Ivonne Rietjens of Paul Struik.

  Reageer

Re:ageer