Nieuws - 24 september 2013

Meer geld voor studerende dochter

tekst:
Rob Goossens

Vrouwelijke studenten van Wageningen University krijgen meer geld van hun ouders dan mannelijke. Dat blijkt uit een enquête van Resource onder 178 ouderejaars.


Gemiddeld investeren ouders liefst 209 euro per maand in hun kroost. Deels door het collegegeld en studiemateriaal te betalen, maar heel vaak is er ook sprake van een vaste maandelijkse toelage. Daardoor vormen de ouders zelfs een aanzienlijke grotere bron van inkomsten dan de bijbaan, waarvan de opbrengst blijven steken op 122 euro per maand.

Het verschil tussen de meisjes en de jongens is echter aanzienlijk, laat de enquête zien. Terwijl de jongens gemiddeld 165 euro per maand krijgen, mogen de meisje maar liefst 233 euro bijschrijven, 41 procent méér. Een verklaring daarvoor is niet zomaar voorhanden, hoewel  zich het vermoeden opdringt van een ‘prinsesjessyndroom’ bij de ouders: het gevoel dat meisjes meer bescherming en ondersteuning nodig hebben dan jongens.

Het verschil in ouderlijke toelage vertaalt zich bij de jongens niet in lagere uitgaven. In plaats daarvan zoeken ze alternatieve bronnen van inkomsten. Zo werken jongens 20 procent meer (gemiddeld 20 uur per maand, meisjes 16) en lenen ze een hoger bedrag bij DUO (142 euro per maand, meisjes 124). Daardoor kunnen ze toch nog wat leuks van hun studietijd maken, en dat doen ze vooral door uit te gaan. Jongens geven daaraan gemiddeld 68 euro per maand uit (meisjes 37 euro). Meisje steken hun geld liever in kleding, waar ze 45 euro per maand aan besteden (jongens 32 euro).

Resource hield de enquête om inzicht te krijgen in de financiële huishouding van studenten en hun houding ten opzichte van studieschulden. De volledige uitslag vind je in Resource 4, die vanaf donderdag in de bakken ligt.