Wetenschap - 27 oktober 2010

Meer biefstuk uit dezelfde koe

In 2050 zal er een groot tekort zijn aan vlees en melk. Daarom gaan Wageningen UR en de Nieuw-Zeelandse Massey University vlees en melk 'vermeerderen'.

iStock_biefstuk.jpg
Het idee is om echt vlees te mengen met hoogwaardige plantaardige eiwitten. 'Het ziet eruit als vlees, het smaakt als vlees, je kunt het bakken, de textuur blijft hetzelfde', aldus Wouter Hendriks, hoogleraar diervoeding en trekker van het project in Wageningen. 'Eigenlijk produceer je twee keer zo veel vlees uit één stuk. Het idee is om goede plantaardige eiwitten in het vlees te verwerken zodat het net zo voedzaam blijft.' Die hoogwaardige eiwitten moeten onder andere uit soja komen. Maar nu wordt soja als diervoeding gebruikt. Proteos zet ook in op andere, laagwaardigere, eiwitbronnen voor dieren 'In feite schuif je hoogwaardige eiwitten door in de keten richting menselijke consumptie. Daarom moeten we ook op zoek naar andere plantaardige eiwitbronnen die we geschikt kunnen maken voor diervoeding.'
Melk
Dit zelfde mechanisme gaat op voor melk. Hendriks: 'Met melk willen we hetzelfde gaan doen. Je kunt er waardevolle bio-actieve stoffen uit isoleren en vermengen met andere eiwitbronnen. Nu lijkt soja het meest geschikt, maar op den duur zijn algeneiwitten misschien geschikter. Je kan dan een nieuw soort melk maken, met dezelfde smaak, structuur en mondgevoel, als gewone melk.

Landbouwminister
Op 21 oktober was de landbouwminister van Nieuw-Zeeland, David Carter, in Wageningen om het project, Proteos, te lanceren. In mei 2009 spraken de twee universiteiten al de intentie uit om intensief samen te gaan werken. Nu is duidelijk dat ze samen proberen vlees en melk te vermeerderen. 'Massey University is sterk in eiwitmetabolisme en sensorieke eigenschappen van vlees en melk. Onze expertise ligt meer op het gebied van plantaardige eiwitten', licht Hendriks toe. 'We bekijken financieringsmogelijkheden vanuit de zuivel- soja- en diervoedingsindustrie, en bij overheden. In Nieuw-Zeeland is er al een toezegging voor 50 miljoen euro voor onderzoek naar melkeiwitten. De komende maanden gaan we op zoek naar andere geïnteresseerde partijen.' Onduidelijk is hoeveel Wageningen UR in het project stopt, maar er is wel een minor 'future proteins' in de maak. De komende jaren verwacht Hendriks vijf tot tien PhD-ers te kunnen aantrekken met Proteos.

En de consument?
Naast technologische kennis hebben de economische en sociale wetenschappen een belangrijke rol binnen Proteos. Hendriks: 'Als wij technologieën ontwikkelen moeten we weten welke producten consumenten willen kopen. We gaan onderzoeken waar behoefte aan is en of producten betaalbaar blijven.'