Nieuws - 9 november 2006

Meer aandacht voor Gezond groen

De vermeende relatie tussen natuur en gezondheid houdt vooralsnog vooral wetenschappers en mensen uit de groene wereld bezig. Vanuit de gezondheidszorg is er weinig aandacht voor. Dat was de teneur van het seminar van het expertisecentrum Landbouw, Groen en Gezondheid, woensdag 1 november bij Alterra in Wageningen.

‘Het ministerie van VWS is de laatste die dit thema zal omarmen’, zei hoofd Medische milieukunde Fred Woudenberg van de GGD Amsterdam. Hij reageerde op de constatering van een medewerker van Staatsbosbeheer dat vooral de groensector zelf vol is van de relatie tussen groen en gezondheid. ‘De gezondheidszorg is heel traditioneel. Je moet echt met harde feiten komen om daar verandering in te brengen’, aldus Woudenberg.
Op het seminar presenteerden onderzoekers van Wageningen UR lopende onderzoeken naar de relatie tussen natuur en gezondheid en naar de effecten van werk op zorgboerderijen. Beide onderzoeksgebieden zijn vrij nieuw, wat betekent dat harde gegevens nog nagenoeg ontbreken.
Sjerp de Vries van Alterra, een van de sprekers, doet onderzoek naar gezond groen onder de noemer Vitamine G. Hij concludeerde onlangs op basis van statistische gegevens dat kinderen uit groene wijken minder dik zijn. Eerder onderzoek wees uit dat uitzicht op groen stress kan verminderen. Maar veel bewijs voor een directe relatie is er nog niet, gaf De Vries toe.
Toch zijn dit soort rapporten belangrijk, vindt Woudenberg. ‘Hiermee kan onze wethouder in Amsterdam aan de slag. Dit zijn ook onderzoeken die de kranten halen. Rapporten voor de bühne zijn het. En naast harde gegevens en goede rapporten hebben we voorvechters nodig. Je ziet nu hoe Al Gore aandacht genereert voor klimaatverandering. Zo iemand hebben we ook nodig om het belang van groen voor de volksgezondheid op de kaart te zetten.’ / Koen Moons