Student - 19 november 2015

Meer Wageningse studenten naar psycholoog om studiestress

tekst:
Linda van der Nat
3

Het aantal Wageningse studenten dat hulp zocht bij de studentpsycholoog is in 2014 flink toegenomen. De getroubleerde studenten hadden vooral te kampen met hevige stress, blijkt uit cijfers van de studenpsychologen van Wageningen UR.

In 2014 hebben in totaal 709 studenten hulp gezocht bij de studentpsycholoog, ten opzichte van 542 in 2013. Dat is een toename van ruim 30 procent. De groei zit vooral bij studenten die worstelen met studiegerelateerde problemen. Met name het aantal studenten dat hulp zocht vanwege studiestress, is flink toegenomen. 18,6 procent van de aanmeldingsvragen ging daarover, ten opzichte van 13,4 procent het jaar ervoor.

Een verklaring is lastig te geven, zegt studentpsycholoog Ineke Leenders, omdat problemen vaak op meerdere gebieden spelen en elkaar beïnvloeden. ‘Stress in een privésituatie zorgt er vaak ook voor dat het met de studie niet lekker loopt.’ Ook het huidige studieklimaat kan stressverhogend werken, denkt de psycholoog. ‘Ik zie veel perfectionistische studenten die alles goed willen doen. Ze willen goede cijfers halen, maar ook sociaal niets missen en aan hun CV werken. De verwachtingen zijn torenhoog, maar de tijd is beperkt, want je kunt niet meer ellenlang over je studie doen. Die combinatie zorgt voor een snelkookpan.’

De klachten waarmee studenten zich melden variëren van lichamelijke klachten, zoals hoofdpijn en buikpijn, tot slapeloosheid en paniekaanvallen. Leenders: ‘Ze piekeren heel veel, hebben het gevoel dat ze niet goed genoeg zijn, dat ze gefaald hebben. Ze doen overal aan mee, maar kunnen nergens meer van genieten.’ Soms is de stress zo heftig dat studenten een burn-out krijgen en (tijdelijk) moeten stoppen met hun studie. Om hoeveel studenten het gaat, kan Leenders niet zeggen.

De uitdijende studentenpopulatie is niet de oorzaak van het groeiende aantal studenten dat naar de psycholoog stapt. Het percentage hulpzoekers was de afgelopen jaren redelijk stabiel; 6,8 procent van het totaal aantal ingeschreven studenten. In 2014 was dit percentage ineens 7,2 procent. De universiteit moest een extra psycholoog aannemen om de wachtlijsten weg te werken.

Lees meer:

Re:acties 3

 • pannekoek

  @ Socrates, Wat ben jij voor grijze sok. Generatie Y heeft inderdaad minachting voor gezag, en daar ben ik juist trots op! Iedereen is gelijk de ouderen van nu hebben ook een prima leven, niets te klagen. Ik zie juist genoeg jongeren die inderdaad hard werken en proberen een goed evenwicht tussen werk, studie en privé te creëren. Dat gaat niet altijd goed, maar toch. Jongeren moeten juist zich juist meer laten horen, in plaats van altijd maar braaf naar hun ouders te luisteren

  Reageer
  • Socrates

   Jongeren moeten ook hun Griekse filosofen kennen en een verhuld grapje begrijpen. Zeker wanneer het hun eigen punt onderstreept :)

 • MiBo

  Het ligt uiteraard wat genuanceerder dan enigszins populistisch redeneren vanuit een babyboomerkader, waarde BF. Feit is dat er een trend zichtbaar is. Feit is allicht ook dat van de student steeds meer wordt verwacht; de hoeveelheid hoogopgeleiden stijgt al jaren, een universitaire graad garandeert niet meer direct een baan, dus voor de gemiddelde student zijn er hordes studenten die minstens zo geschikt zijn. Kortom, eigenlijk ben je bijna verplicht extracurriculaire activiteiten te bezigen, naast een studie, welke zeker in Wageningen, veel contacturen kent. Tel daarbij op dat de studiefinanciering wegvalt (o.a. met dank aan de generatie voor ons) en er dus de nodige uren naast gewerkt dient te worden zodat je dat hokje van 10m2 kan betalen. Probeer het anders te zien; deze generatie is denk ik vrij goed in het vinden van materiaal, het zij kennis het zij hulp (vandaar dat we niet zo goed meer zijn in de rekentoets). Maar is het in die zin juist niet zeer verstandig om aan te kloppen bij een professionele instantie die allicht hulp kan bieden, dan door te blijven modderen?

  Reageer
 • BF

  Als je het mij vraagt heeft het gewoon met deze generatie te maken.
  Allemaal veel te veel verwend door hun moedertje. Nu moeten ze opeens hun eigen bammetje smeren, dat is toch allemaal wat lastiger dan ze hadden verwacht.
  Deze generatie heeft nooit geleerd op eigen benen te staan, en ook nu weer gaan ze niet bij zichzelf te raden maar moet de psycholoog het oplossen...

  Reageer
  • Socrates

   "Onze jeugd heeft tegenwoordig een sterke hang naar luxe, heeft slechte manieren, minachting voor het gezag en geen eerbied voor ouderen. Ze geven de voorkeur aan kletspraatjes in plaats van training… Jonge mensen staan niet meer op als een oudere de kamer binnenkomt. Zij spreken hun ouders tegen, houden niet hun mond in gezelschap, … en tiranniseren hun leraren.”


Re:ageer