Wetenschap - 19 mei 2010

Meelwormenreep is lekkerste insectentussendoortje

Een mueslireep met meelwormen is dinsdagavond uitgeroepen tot lekkerste insecten-tussendoortje. De insectensnack-verkiezing was georganiseerd door de Verenigde Nederlandse Insectenkwekers (Venik) tijdens de Spinoza te Paard lezing door hoogleraar Entomologie Marcel Dicke. Hij sprak in het Paard van Troje in Den Haag onder meer over het nut van insecten als voeding voor de mens.

Winnende_insectensnack.jpg
'Alles ging op', zegt Marian Peters van Venik enthousiast. 'Iedereen heeft de insectensnacks geproefd en de mueslireep werd met ruim 50 procent van de stemmen gekozen als lekkerste.' De zoete mueslireep had onder meer concurrentie van de hartige bugg nugget, een balletje met gemalen meelworm, volgens Peters ook erg lekker. 'Het leukste was dat veel mensen het jammer vonden dat de insecten niet herkenbaarder in de snacks zaten', zegt Dicke. 'Ik denk dat men meer open staat voor het eten van insecten dan het lijkt. We hebben een omslagpunt bereikt en de consument ziet in dat niet alleen die rare wetenschappers, maar ook bedrijven en het ministerie insectenvoedsel serieus nemen.
Verleiden
De winnende mueslireep zal over ruwweg een jaar in de supermarktschappen liggen, verwacht Dicke. Het is een duurzaam product, maar Peters twijfelt in hoeverre dat aspect de consument zal motiveren het te kopen. 'Een ding is me wel duidelijk', zegt ze. 'Duurzaamheid is een leuke kreet voor beleidsmakers en levert een bak met geld op, maar daar trekt de consument zich weinig van aan. Die gaat niet aan de insecten vanwege de duurzaamheid. Je moet de consument verleiden door hem een aantrekkelijk en lekker product voor te zetten.'