Nieuws - 8 december 2015

Meelwormburger op het menu

tekst:
Rob Ramaker

In de kantine van Forum was vandaag voor het eerst een insectenburger te krijgen. Wanneer het experiment slaagt, krijgen meelwormen een vast plekje op het menu.

‘Ik heb honderd stuks besteld’, zegt Ron Nagtegaal, catering manager bij Cormet. Goedkeurend ziet hij hoe studenten en medewerkers de hele lunchpauze in de rij staan voor de burger, die met friet wordt geserveerd. Ook de reacties zijn enthousiast, merkt Nagtegaal. Aziatische studenten vinden het eten van insecten veelal vanzelfsprekend en andere klanten zijn nieuwsgierig. Wat Nagtegaal betreft komt de burger op het menu. ‘Als ik daarvoor groen licht krijgt uit het hoofdkwartier van Cormet’.  

De burger bevat 12 procent vermalen meelwormen, aangevuld met linzen, zwarte bonen en kruiden. Hij is ontwikkeld door het bedrijf Nochey in samenwerking met Edith Polgar, masterstudent Food quality management aan Wageningen University. Zij serveert in Forum vandaag ook de burgers. Overigens is de naam Nochey afgeleid van ‘No Chemicals’; het bedrijf gaat er prat op geen kunstmatige kleur- en conserveermiddel te gebruiken in producten.

Ik heb honderd stuks besteld.
Ron Nagtegaal, catering manager bij Cormet

Voor Nagtegaal is de burger meer dan een experiment met een nieuw product. ‘Ik zie het als maatschappelijk verantwoord ondernemen’, zegt hij. Het produceren van insecten kost minder energie en water dan bijvoorbeeld rundvlees. Juist in Wageningen verwacht hij dat die boodschap zal aanslaan. Al eerder zette hij samen met de andere cateraars, Wageningen UR en GreenOffice, de Meatless Monday op.