Wetenschap - 22 februari 2011

Medicinale honing doodt MRSA

4

Medicinale honing doodt bacteriën die betrokken zijn bij wondinfecties, zoals de antibiotica-resistente MRSA. Dat blijkt uit proeven van een Amsterdams-Wageningse onderzoeksgroep.

honey.jpg
Dat honing wonden geneest door zijn antimicrobiële werking, is al langer gekend. Dat je biologisch actieve moleculen kunt toevoegen aan de honing om het genezingsproces te versnellen en wondinfecties effectiever tegen te gaan, is echter een nieuw concept. B-factory, een spin-off bedrijf van Plant Research International (PRI), maakt sinds enkele jaren medische producten op basis van honing. B-factory participeerde in een onderzoek van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam en PRI om nog betere honingzalfjes te maken.
Snelheid
De Amsterdamse microbioloog Paul Kwakman onderzocht de toevoeging van bepaalde antimicrobiële peptiden aan honing. Dergelijke moleculen hebben een functie in het afweersysteem van planten en dieren, doordat ze bacteriën kunnen doden. Hij maakte een menselijk peptide na en gebruikte daarnaast een ontworpen peptide. Vooral die laatste leidde in de honing tot een snellere doding van bacteriën. 'Die snelheid is belangrijk', zegt Kwakman. 'In een vochtige wond zou honing dusdanig verdund kunnen raken dat ie niet meer effectief is. Daarom moet de zalf snel zijn werk doen.'
Antibiotica-resistent
De medicinale honing werkt minder goed dan gangbare antibiotica, maar werkt wel tegen antibiotica-resistente bacteriën zoals MRSA en ESBL E. coli. 'Steeds meer bacteriën raken resistent tegen steeds meer antibiotica', zegt Kwakman. 'Die toenemende resistentie is een grote zorg. Honing zou in de toekomst een alternatief kunnen zijn voor antibiotica voor behandeling van wonden.' Voorlopig kan B-factory de verrijkte medicinale honing nog niet toepassen. Voor de toelating van nieuwe medicijnen is veel aanvullend onderzoek nodig.
Nectar
De Wageningse onderzoeker Hans Helsper verkende een tweede route om betere medicinale honing te maken. Hij liet een aan tabak verwante plant een wondhelend peptide, humaan EGF,  maken door het coderende gen in de plant in te bouwen. Dat peptide kwam daardoor in de nectar van de plant terecht. Bijen zetten deze nectar om in honing, met behoud van humaan EGF. Helsper stelde vast dat het werkzame peptide in de honing zat. 'Het principe werkt', zegt Helsper. De productie is echter te laag voor een goedwerkende honingzalf. Bovendien zijn de veiligheidsrisico's van dit gentechproduct nog niet onderzocht.
Helsper, Kwakman en B-factory publiceerden beide studies deze maand in de vakbladen Plant Biology en het European Journal of Clinical Microbiology & Infectious Diseases. (Het artikel is beschikbaar binnen het WUR-netwerk).

Re:acties 4

 • Els Spronck

  Geachte heer/mevr.
  Ik heb al jaren last van blaasontsteking en heb de laatste 3 jaar al 14 kuren antibiotica gebruikt maar de E-coli bacteri steekt steeds weer de kop op. Dus ben resistent voor de antibiotica volgens de dokter. Zou de honing een uitkomst kunnen bieden zo ja welke honing en hoe moet ik hem gebruiken.
  Hoor graag van u
  alvast bedankt.
  Hartelijke groet,
  Els Spronck
  T. 0464338170

  Reageer
 • j.m.v.Wakeren

  Ik vindt het fantasties deze honing,ik zou graag het goede gebruik lezen kan dat ergens vinden

  Reageer
 • knoops.jhg@gmail.com

  Beste Rita graag zou ik van u vernemen waar deze manuka honing te bestellen is

  gr Jan Knoops

  Reageer
  • Johannes Leeuwenhart

   Geachte heer Knoops, beste Jan,

   U kunt deze honing kopen bij https://www.healthfulness.shop/manuka-honing/

   Hartelijke groet,

   Johannes Leeuwenhart

 • Rita van Zon

  Mijn zoon had een maand in een ziekenhuis op Curacao gelegen en had daar de acineto bacter opgelopen .
  Ik ben hem Manukahoning gaan geven en na een maand was de bacterie verdwenen en is ook niet meer terug gekomen.

  Ik ben blij als ik artikelen als deze lees.
  Veel mensen en zeker artsen keken mij meewarig aan als ik vertelde waar ik mee bezig was.

  Reageer

Re:ageer