Wetenschap - 5 december 2002

Medewerkers technische leerstoelgroepen boos over verhuizing

De medewerkers van de technische leerstoelgroepen van de universiteit zijn teleurgesteld dat ze opnieuw moeten verhuizen. De leerstoelgroepen zijn anderhalf jaar geleden ingetrokken bij onderzoeksinstituut Imag, en zullen waarschijnlijk op korte termijn opnieuw moeten verhuizen omdat het Imag zal verhuizen naar het pand van instituut ATO.

Veel medewerkers hebben volgens hoogleraar meet- regel- en systeemtechniek prof. Gerrit van Straten het gevoel dat er met ze 'gesold' wordt. De leerstoelgroepen Agrarische Bedrijfstechnologie, Meet- regel- en systeemtechniek, en een deel van milietechnologie zijn in 2000, tegen de zin van de meeste medewerkers, verhuisd naar het gebouw van Imag. Ze kregen toen de belofte dat ze na die verhuizing nog maar ??n keer zouden hoeven te pakken, om te verhuizen naar een definitieve plaats. In de huisvestingsplannen van de directieraad van de kenniseenheid zullen ze de komende jaren echter twee keer moeten verhuizen, binnenkort naar het Technotron van ATO, en over een paar jaar naar nieuwbouw van de universiteit.

"Blij zijn we niet, maar wat kunnen we doen", reageert Van Straten op de plannen. "Ik zou er ook niet voor willen kiezen als enige achter te blijven in het oude Imag-gebouw. Als er een andere bestemming wordt gevonden voor dat pand, als onderwijsruimte bijvoorbeeld, zou het nog kunnen. Maar anders wordt het wel erg desolaat."

Volgens Van Straten kost vooral de verhuizing van proefopstellingen en laboratoria veel tijd en moeite. "Een kantoor heb je vrij snel ingericht, maar die proefopstellingen hebben de vorige keer veel tijd gekost."

Van Straten is wel tevreden over het einddoel van de verhuizing: de technische leerstoelgroepen zullen weer gehuisvest worden tussen andere universitaire groepen. "Daar ben ik blij mee. Wij zijn door Imag vriendelijk ontvangen, en het was voor samenwerking ook wel handig om dicht bij elkaar te zitten, maar uiteindelijk is het toch het beste om als universitaire groepen bij elkaar te zitten."

Ir Stefan de Graaf, aio bij Meet- regel- en systeemtechniek en lid van de ondernemingsraad van Wageningen Universiteit heeft de verhuizing aangekaart bij de raad van bestuur. Ir Kees van Ast heeft toegezegd navraag te doen bij de directie van de kenniseenheid. De directie was niet bereidt tot commentaar aan Wb. | K.V.