Nieuws - 20 september 2019

Medewerkers beslissen over verdeling onderzoeksgeld: Stem op het beste eiwitproject

tekst:
Tessa Louwerens

WUR-medewerkers mogen meebeslissen over de financiering van onderzoek op het gebied van de eiwittransitie. Bij de verdeling onderzoeksgeld over verschillende projecten geven hun stemmen de doorslag.

Community Funds heet het nieuwe initiatief, dat is bedoeld om de WUR-gemeenschap te betrekken bij het ontwikkelen van de onderzoeksagenda. ‘We willen de medewerkers vragen welke oplossingen het aantrekkelijkst zijn, niet alleen voor wetenschappers, maar ook voor burgers en consumenten’, zegt Emely de Vet, leerstoelhouder Consumption and Healthy Lifestyles en coördinator van Community Funds.

De eiwittransitie is een van de drie grote investeringsthema’s binnen WUR. De komende jaren is er ruim 5 miljoen euro voor beschikbaar. Ongeveer een derde van dat geld komt beschikbaar voor Community Funds. Er komen verschillende rondes waarin onderzoekers hun projecten kunnen aandragen. In de eerste verkiezingsronde wordt er 600.000 euro verdeeld over innovatieve onderzoeksprojecten naar nieuwe manieren om de eiwittransitie te faciliteren. Dan kan je denken aan alternatieve eiwitbronnen, efficiënter gebruik van eiwitten, veranderende consumptiepatronen of beleidsmaatregelen.

Uit de inzendingen heeft de beoordelingscommissie al een voorselectie gemaakt van zeven onderzoeksvoorstellen die in aanmerking komen. Hoe het geld precies verdeeld gaat worden, is nu aan het WUR-personeel. Iedere medewerker mag één keer stemmen. Als iedereen stemt, is iedere stem omgerekend 100 euro waard.

Stemmen kan op de groepspagina van Protein Transition Investment Theme op WUR-intranet. Daar staat meer informatie over de inhoud van projecten, maar de namen van de projectleiders zijn weggelaten. ‘Dat hebben we bewust gedaan’, zegt De Vet. ‘We willen dat mensen stemmen op het idee, en niet op de persoon en diens cv. De projecten kunnen echt van iedereen zijn: hoogleraren, aio’s, groepen of een individu met een wild idee.’

De namen van de projectleiders staan er niet bij; willen dat mensen stemmen op het idee

Stemmen kan tot en met 24 september. Op maandag 30 september wordt de uitslag bekendgemaakt tijdens de Protein Community Day. Er komen nog meer rondes voor Community Funding. Die worden later aangekondigd.