Nieuws - 28 februari 2002

Medewerker studiefinanciering verduistert miljoen

Medewerker studiefinanciering verduistert miljoen

Een medewerker van de Informatie Beheer Groep in Groningen heeft in vier jaar tijd bijna een miljoen euro verduisterd. De man is aangehouden.

De dief werkte vier jaar bij de IB Groep en boekte in die tijd 975.000 euro via vervalste betalingsopdrachten over naar zijn eigen rekeningen. Volgens de Groningse beurzenverstrekker heeft de interne controle gefaald. De diefstal kwam pas twee weken geleden aan het licht toen de financi?le jaarafsluiting werd gecontroleerd. De man is inmiddels aangehouden, en het meeste geld is teruggevonden.

De affaire is bijzonder pijnlijk voor de IB Groep en verantwoordelijk minister Hermans. De Tweede Kamer was vorig jaar uiterst kritisch over Hermans' plan om de IB Groep te verzelfstandigen. De parlementari?rs vreesden dat de minister het toezicht op 'Groningen' zou verliezen. PvdA-Kamerlid Peter Rehwinkel heeft inmiddels Kamervragen over de zaak gesteld.

Volgens de IB Groep is herhaling van de fraude ondenkbaar. Inmiddels zou de hele IB Groep zijn overgeschakeld op een centrale administratie, waarbij de malversaties niet meer mogelijk zijn. | HOP