Nieuws - 13 december 2007

McDonald’s in Den Haag

Plasterk weet alles over het hoger onderwijs in de Verenigde Staten. Hij heeft in Pasadena zelf gezien dat er onder studenten geen zesjescultuur heerst, maar het daar altijd om een A gaat. Daarom wast de minister van onderwijs studenten de oren. Zij moeten voor goud gaan, want anders wordt het nooit wat met onze kenniseconomie.
Ook het torenhoge collegegeld heeft zijn instemming. Wie wat wil worden in de maatschappij moet in zichzelf investeren, want de kost gaat voor de baat uit. Bovendien kunnen met dat extra collegegeld leraren beter worden betaald, want daar zijn er veel meer van dan van universitaire docenten en dat is bij verkiezingen voor zijn partij mooi meegenomen. En studenten zijn geen middelbare scholieren meer. Een protestdemonstratie op het Museumplein zit er nog niet in. Dus dat zit ook wel snor.
De nieuwste proefballon van de kenner van het onderwijs in het land van McDonald’s is de bachelor. Zonder enig onderzoek verklaart onze hooggeleerde excellentie dat het bachelordiploma voldoende toegang geeft tot de arbeidsmarkt en daarom voor de meeste universitaire studenten het eindstation moet zijn. Want een beetje bachelor kan altijd artsenbezoeker, politicus of columnist worden en als ze dat niet willen kunnen ze een eigen winkel beginnen of kan het bedrijfsleven voor een op maat gesneden opleiding zorgen. Dat is in Amerika heel gewoon, dus waarom hier niet.
Het is jammer dat de huidige generatie studenten zich laat McDonaldiseren. Daarom moeten ze hun jongere broertjes en zusjes om raad vragen.