Wetenschap - 7 maart 2002

Mayonaisedepletie en vitaminevergiftiging

Mayonaisedepletie en vitaminevergiftiging

Hologige healthfreaks, die hun eigen moeder nog zouden verkopen voor een zeewiercracker. In hun ziel heeft de onverzadigbare honger naar onbespoten rettich, broccoli en lijnzaad elk ander gevoel verdrongen. Ze zijn verslaafd aan de smaak van radijsjes. Het zijn slachtoffers van orthorexia, de ziekelijke hang naar gezond voedsel, en er komen er steeds meer.

Orthorexia, waarschuwen voedingswetenschappers, is ongezond. Het dieet van de slachtoffers ontbeert onmisbare voedingsmiddelen als donuts, gevulde koeken, diepvriespizza's en roomijs. De orthorexen gaan daardoor lijden aan mayonaisedepletie en vitaminevergiftiging.

Erger is misschien nog dat de slachtoffers verzinken in een sociaal isolement. Daarvan getuigt bijvoorbeeld Helmy Groesveld in Gezondheidsnieuws. "Ik ben nog ??n keer bij mijn dochter gaan eten, maar ik nam mijn eigen rauwkost en granen mee. Ze heeft me na die keer nooit meer te eten gevraagd."

Uiteindelijk verliezen de orthorexen het contact met de realiteit. Ze gaan hallucineren, blijkt uit Health Food Junkies van Steven Bratman, de ontdekker van orthorexia. Ze weigeren voedsel uit pannen met 'vleesvibraties' en willen hun groenten niet snijden omdat je 'daarmee het etherische veld vernietigt', schrijft de hippiekok.

Het is duidelijk. Hier ligt een taak voor Wageningen. Als Wageningen zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid serieus neemt, dan begint het nu een studierichting Toegepaste Snackwetenschappen. | W.K.