Organisatie - 4 september 2017

Matt Ridley weerlegt kritiek

tekst:
Roelof Kleis
6

Matt Ridley, de omstreden keynote speaker tijdens de opening van het academisch jaar vandaag, weerlegt met kracht de kritiek die een aantal hoogleraren hebben geuit tegen zijn komst.


De hoogleraren vatten die kritiek samen in een brief aan de raad van bestuur, waarin zij onder meer Ridleys uitgesproken opvattingen hekelen
over klimaatsverandering. Ridley legt volgens zijn criticasters te eenzijdig de
nadruk op de positieve effecten van klimaatverandering, zoals het vergroenen van de wereld en zou de negatieve gevolgen niet willen zien. Zij willen niet dat Ridley een podium krijgt voor zijn opvattingen.

Selectief
‘Ik weet niet hoe ze daar bijkomen’, reageert Ridley desgevraagd. ‘Ik ontken de negatieve gevolgen niet. Ik ben minder selectief in het gebruik van feiten dan degenen die ik kritiseer. Ik geef een gebalanceerd verslag en benadruk dat het positieve nieuws over het milieu vaak over het hoofd wordt gezien. Vooral door hen die zelf te selectief zijn in het brengen van de feiten.’ Overigens gaat zijn lezing volgens Ridley maar zijdelings over klimaatverandering.

Ik heb mijn economische belangen altijd vermeld als dat relevant was
Matt Ridley

Ridley weerspreekt ook met kracht de beschuldiging dat zijn opvattingen worden ingegeven door zijn eigen economische belangen en sociale positie. ‘Ik heb mijn economische belangen altijd vermeld als dat relevant was.’ Ridley is van adellijke komaf, heeft een landgoed en zakelijke belangen in de steenkoolwinning. ‘Maar ik ben er voorzichtig mee niet rechtstreeks voor de kolenindustrie te pleiten, maar juist voor de rivalen gas en kernenergie. Ik pleit dus regelmatig tegen mijn eigen belang.’

Belangen
‘Mijn positie maakt dat ik ook directe of potentiele belangen heb bij beleid voor hernieuwbare energie en klimaat, die beiden gunstig zijn voor landeigenaren als ik. Maar ik heb dit soort kansen altijd zoveel mogelijk onbenut gelaten, omdat ik vind dat een systeem dat de rijken subsidieert ten koste van de armen niet rechtvaardig is. Desalniettemin heb ik mogelijk wel indirect, door stijgende prijzen voor landbouwproducten, geprofiteerd van beleid voor biobrandstoffen. Beleid waar ik overigens sterk op tegen ben.’

Ridley zegt dat hij altijd open is geweest over zijn eigen belangen en kaatst de bal terug. ‘Ik zou willen dat zij die een meer alarmerende kijk op klimaatverandering hebben, net zo open zijn over hun belangen bij onderzoeksfondsen en energiesubsidies die zij krijgen.’ Ridley wil desgevraagd graag in debat met zijn tegenstanders.

Matt Ridley is keynote speaker tijdens de opening van het academisch jaar vanmiddag in Orion. Aanvang 15.30 uur.

Re:acties 6

 • Jaap Groenen

  Resource ajb vernieuw jezelf of doek jezelf op.
  Je treed in herhaling en bent conservatief.
  Is dit niet een (online) magazine voor en door studenten en medewerkers?
  De doorsnee student en medewerker voert toch echt een heel andere dialoog en op een ander niveau dan jullie doen.. jammer dit..
  Wellicht dat jullie inspiratie kunnen halen uit Folia?

  Reageer
 • Elisabet Rasch

  Was de Resource eigenlijk wel aanwezig op de opening van het academisch jaar? Ridley bevestigde eigenlijk alle kritiek, alleen dan erger.

  Reageer
 • Michiel Köhne

  Wat een waardeloze kop! Ridley weerspreekt de kritiek. Dat is toch niet hetzelfde als weerleggen. De Resource maakt zich weer eens groot als de spreekbuis van de Raad van Bestuur. Bah!

  Reageer
 • censuur?

  Er zijn twee reacties op dit stuk, zo kun je op de hopmepage zien. Waarom kunnen/mogen wij die niet lezen? Censuur van resource?

  Reageer
 • studentenprotest

  Uit de krant van vandaag: studenten gaan om 14.30 uur demonstreren. Zij maken bezwaar tegen Ridley als hoofdspreker tijdens de opening van het academisch jaar, waarbij geen ruimte is voor open debat en kritische vragen. Dit zou een moment moeten zijn ter inspiratie voor de visie van de universiteit voor het hele academische jaar.

  Student Alokendu Patnaik: Wij willen Matt Ridley niet aanvallen, maar het feit dat hij een podium krijgt tijdens dit symbolische moment.

  De standpunten van Matt Ridley houden nauw verband met zijn economische belangen. De zakenman lobbied voor de kolenindustrie en bezit zelf een landgoed met een kolenmijn. Met deze keynote speech van Matt Ridley lijkt de universiteit zich echt niet langer als duurzaam te profileren.

  Student Maarten de Zeeuw: "Matt Ridley bagatelliseert de effecten van klimaatverandering, terwijl hij met zijn kolenmijn veel geld verdient aan het veroorzaken hiervan. Het is gek dat iemand met zo'n duidelijke belangenverstrengeling hier de keynote speaker is."

  Reageer
 • Ridley

  Misschien toch de blogs van Ridley zelf eens lezen. De man is tegen de klimaatakkoorden van Parijs, tegen iedere vorm van regulering door de overheid (daarom ook tegen de EU en voor Brexit), voor maximale vrijheden voor het bedrijfsleven omdat die (en daar komt zijn optimisme) alle problemen zelf wel kunnen oplossen...
  En heel slim erkent hij dat hij grote financiële belangen heeft hierbij, maar "daar laat hij zich niet door leiden"....

  Reageer

Re:ageer