Wetenschap - 9 maart 2017

Martin Mwangi wint Research Award

tekst:
Albert Sikkema

De onderzoekprijs van de jarige universiteit is vandaag toegekend aan Martin Mwangi, postdoc onderzoeker bij de afdeling Humane Voeding. De jury waardeerde zijn breed opgezette voedingsproef onder moeilijke omstandigheden.

Foto: Jan Harryvan>

Mwangi doet momenteel onderzoek naar de opname van ijzer en zink uit eetbare insecten bij kinderen in Kenia. Hij wil uitzoeken of insectenvoedsel het dieet van de Keniaanse kinderen verrijkt en de ondervoeding vermindert. Zijn onderzoeksproject is een samenwerking tussen de afdeling Humane Voeding en de leerstoelgroep Entomologie van de WUR.

IJzersuppletie
De jury bekroonde zijn wetenschappelijk artikel over het belang van ijzersuppletie in de voeding van zwangere vrouwen in Kenia. In dat artikel toont Mwangi aan dat toevoeging van ijzer tijdens de zwangerschap van de vrouwen leidt tot een hoger geboortegewicht van het kind. Bovendien leidt de ijzersuppletie tot een betere ijzeropslag bij het pasgeboren kind, waardoor die minder snel een ijzertekort oploopt. Daarmee daalt ook de kans op chronische ziekten en beperkte groei in hun latere leven, toont Mwangi aan.

Deze sterke relatie tussen ijzerhoudende voeding en gezondheid creƫert veel mogelijkheden om de gezondheid van moeders en kinderen te verbeteren, constateert de jury. Bovendien is het artikel van Mwangi goed geschreven en makkelijk te volgen.

resource_wageningenur_nl_forum_reactions_wrapper for object 42 of type wm_language nl_gx_webmanager_cms_core_implementation_languageimpl 9

 • Geoff Smith

  Congratulations Martin. Hope to meet up soon.

 • Laird

  Congrats!

 • Juma

  Congratulations!

 • patrick muthomi-maseno

  congratulations martin

 • Marius Smuts

  Congratulations Martin and well done...

 • Oscar mwangi

  Congrats my university mate. Forge on

 • Midigo Eric

  Congratulations my former lecturer at Maseno University. With the determination I've learnt from you. Optimism leads.

 • steve

  Congratulations dakitari,receive greetings from ober kamoth health u did a wonderful job there,love ur reaserch man

 • Eng. Dr P. Muredzi

  Well deserved award!! CONGRATULATINS!! African researchers will indeed appreciate the value addition to the body of knowledge now in the public domain. The knowledge disseminated is very vital to African scholars!!!


Re:ageer