Nieuws - 26 april 2013

Marstuin gaat beslissende fase in

Kiemen planten op marsgrond? Ja, maar of ze ook doorgroeien is nog de vraag.

DSC00203.JPG
'Tot nu toe verloopt de proef precies volgens verwachting', zegt ecoloog Wieger Wamelink. Hij kijkt tevreden uit over zijn 'tuintje' in een van de kassen van Unifarm in het Binnenveld.  Van de ruim achthonderd potjes met zaden is de helft gaan kiemen. 'Een gewone boer zou met die score niet zo blij zijn, maar ik werk hier niet onder gewone landbouwomstandigheden.'
Verschil
Bijna drie weken is de proef nu onderweg.  De eerste voorzichtige conclusies dringen zich op. Kiemen doen de zaadjes van onder meer tomaten-, wortel-, en klaverplantjes wel. En veel verschil is er op het eerste gezicht niet tussen kiemen in rivierzand of op mars- of maangrond. Verschil is er wel tussen de verschillende planten: van de rogge is vrijwel alles opgekomen, de lupines en klaver kiemden slecht.
Spannend
Op dit moment is een nieuwe fase ingegaan. Veel van de plantjes verkleuren en lijken dood te gaan. Erg florissant staan ze er niet bij. 'Op het eerste gezicht zijn het vooral de planten die geen stikstof kunnen binden. De stikstofbinders als lupine en klaver doen het beter', monstert Wamelink de situatie. 'Het wordt nu spannend: gaan ze door of sterven ze af?' Eind mei stopt de proef. Dan maakt hij de balans op.