Nieuws - 26 april 2013

Marshmallows? Niet kijken!

Wat? Naar een beter begrip van wilskracht. Studium Generale-lezing van professor Roy Baumeister van de Florida State University
Waar? Impulse, gebouw 115 op de campus
Wanneer? Woensdag 8 mei, 20.00 uur
Kosten? Gratis

28-fotocult.jpg
Niets is onmogelijk. Als je het maar hard genoeg wilt: Tsjakka! Mensen met wilskracht oogsten bewondering, boezemen ontzag in. Zeg je wilskracht, dan zeg je marshmallow-experiment. Het klassieke experiment over wilskracht van Harvard-psycholoog Walter Mischel uit 1972. Hij liet kinderen de keuze: nu een marshmallow of over een kwartiertje twee. In die tussentijd liet hij zijn slachtoffer alleen in een kamer met voor hem op tafel die lekkere, kleurige, zoetig ruikende marshmallow. Blijf daar maar eens van af. Jaren later bleken de kinderen met wilskracht succesvoller te zijn in hun leven.
Baumeister is de huidige grootheid als het om de bestudering van wilskracht gaat. Wat zijn we opgeschoten sinds Mischel? Afgaande op Baumeisters belangrijkste tip tegen verleidingen (niet weerstaan maar vermijden) misschien niet zoveel. Vermijden was namelijk precies wat de succesvolle kinderen van Mischel ook deden. Om de marshmallow niet te hoeven zien, draaiden ze zich gewoon om.