Wetenschap

Marsgroente kandidaat Klokhuisprijs

Groenten van Mars is één van de zes genomineerde projecten voor de Klokhuis Wetenschapsprijs. De winnaar wordt volgende week bekendgemaakt.
Roelof Kleis

Tuinieren op Marsgrond is een project van ecoloog Wieger Wamelink. Hij trekt nationaal, maar vooral ook internationaal, veel publiciteit met zijn geslaagde pogingen om groenten te kweken op gesimuleerde Marsgrond. Het project is één van de zes onderzoeken die door een jury van 16 basisscholieren zijn genomineerd.

Een andere Wageningse kandidaat op de groslijst was een studie naar schoolroutes in Den Haag die kinderen zo min mogelijk aan luchtverontreiniging blootstellen. Deze is inmiddelsafgevallen. Wamelink moet het onder andere opnemen tegen een studie naar het waaromvan huilen (Universiteit Tilburg), een elektronische neus die aan kinderpoep kan ruiken of de darmen ontstoken zijn (VUmc/AMC) en een onderzoek naar de reacties van kinderen op films.

De kinderjury heeft met name gelet op de vraag wat een onderzoek belangrijk maakt. Ecoloog Wieger Wamelink is blij met de nominatie, maar wacht verder rustig af of de prijs zijn kant uitrolt. ‘Je kunt er verder niks aan doen. Mijn onderzoek is voorgedragen door de persdienst van de universiteit. Ik heb geholpen om wat teksten aan te leveren. Ik geloof dat de redactie van het Klokhuis nu gaat bepalen wie de uiteindelijke winnaar is.’

Filmfestival

De winnaar wordt bekendgemaakt op woensdag 2 november tijdens InScience, het vijfdaagse wetenschapsfilmfestival dat die dag begint in LUX Nijmegen. Wamelink is daar overigens zowiezo van de partij. ‘Ik ben gevraagd om elke ochtend een lezing voor kinderen te geven over mijn Marswerk. Daarnaast wordt op vrijdag 4 november de documentaire Undune gedraaid. Ik ben gastspreker bij die film.’

D

e reden ligt voor de hand. Undune is een film over het gebruik van terra preta (donkere aarde) als een manier om onvruchtbare grond vruchtbaar te maken. Terra preta is de naam voor de vruchtbare gronden in de Zuidamerikaanse amazone. De gronden zijn in het verleden ontstaan door organisch menselijk afval (onder andere poep) door de bodem te mengen. De hoofdpersoon uit de film wil naar Mars om daar met behulp van terra preta de bodem te verbeteren.

Mars One

Wamelink figureert intussen ook in Mensen op Mars, het nieuwe boek van Joris van Casteren over het Nederlandse Mars One-project. Wamelink is zijdelings betrokken bij dit project. Hij houdt voor Mars One een blog bij over zijn wetenschappelijke vorderingen. De Wageningse hoogleraar Leo Marcelis, adviseur van Mars One, heeft een heel hoofdstuk in het boek van Van Casteren.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.