Nieuws - 25 juli 2016

Marsdiner bijna uitverkocht

tekst:
Vincent Koperdraat

Er hebben zich al 25 mensen aangemeld voor het zogeheten marsdiner van Wieger Wamelink. De onderzoeker van Wageningen UR doet onderzoek naar groenten die hij teelt op 'buitenaardse' grond.

Wamelink doet zijn onderzoek met grond die lijkt op wat er op de bodem van de planeet Mars en onze maan te vinden is. De plantenecoloog wil weten of het kweken van ruimtegroenten veilig voedsel oplevert voor astronauten.

Financiering
Voor de financiering is hij afhankelijk van crowdfunding, zoals het marsdiner. Het is de eerste keer dat mensen zich kunnen opgeven om de ruimtegroenten te proeven. Eerder kreeg Wamelink veel aandacht voor zijn onderzoek in programma's zoals RTL Boulevard, het Jeugdjournaal en kinderkanaal ZAPP. Ook in het buitenland was er aandacht van grote nieuwszenders en gerenommeerde vakbladen.

De aanmeldingen die Wamelink nu binnen heeft zijn niet allemaal betalende gasten. Zo staan 6 kinderen op de gastenlijst (die hoeven niks te betalen) en eten ook 3 onderzoekers en 3 journalisten gratis mee. Daardoor zitten straks 'maar' 13 gasten aan tafel die daadwerkelijk betalen voor het diner van ruimtegroenten.

Toch is Wamelink tevreden. Hij heeft zijn doel, 5.000 euro ophalen met deze crowdfundingsactie, ruimschoots gehaald. De teller staat nu al op 6.500 euro.

Menu
Er zijn nog 5 plekken te koop. Dan moet je wel minimaal 500 euro over hebben voor het eten van ruimtegroenten. Je krijgt dan een sorbet van tomaten, tuinkerscrème en een cocktail van brandnetels en aardappelen voorgeschoteld. In totaal kunnen 30 avontuurlijke eters aan tafel met Wieger Wamelink. Het 'marsdiner' zal eind augustus plaatsvinden in hotel De Nieuwe Wereld.

Meer lezen?