Nieuws - 23 augustus 2016

Marnix Medema kandidaat voor ‘wetenschapstalent 2016’

tekst:
Rob Ramaker

De Wageningse bioloog Marnix Medema is één van de 25 gegadigden voor de titel wetenschapstalent van 2016. Van 23 augustus tot 8 september mag het publiek stemmen op hun favoriet.

De Wageningse genomineerde werkt sinds maart 2015 als universitair docent bij de leerstoelgroep Bioinformatica. De tools die Medema ontwikkelt doorzoeken het erfelijk materiaal van planten, bacteriƫn en schimmels systematisch. Hij hoopt hierbij genen te vinden die aanmaak van medicinale stoffen mogelijk maken. Dit zou op de lange termijn kunnen leiden tot nieuwe medicijnen.

Medema neemt het op tegen 24 andere talenten uit Vlaanderen en Nederland. Het oordeel wordt hierbij voor de helft bepaald door publieksstemmen en voor de helft door een jury.  Hierin zitten onder meer Rik Torfs, de rector van de Katholieke universiteit Leuven en Melanie Peters, de directeur van het Rathenau Instituut. Op 22 september wordt de winnaar bekend gemaakt in Amsterdam, tijdens een evenement van het magazine New Scientist.

Vorig jaar maakte wetenschapstalent Maaike Kroon, hoogleraar Scheidingstechnologie aan de Technische Universiteit Eindhoven (TUe), kort na haar uitverkiezing bekend voor een baan te vertrekken naar Abu Dhabi. Het zorgde voor een discussie over de concurrentiepositie van de Nederlandse wetenschap. Deze zou niet genoeg beloning en/of mogelijkheden bieden om echte toptalenten te behouden.