Nieuws - 9 oktober 2017

Markt opent weekje duurzaamheid

Wat kun je allemaal niet doen met wegwerpbekers? Een dier in elkaar knutselen bijvoorbeeld. Koptopus heet het plastic beest dat tijdens de lunch de Duurzaamheidsmarkt opvrolijkte.

© Guy Ackermans

Koptopus refereert aan de plastic soep in de oceanen, legt Ines Weingarten van Green Office uit. Met haar collega’s is ze er gisteren een uurtje mee zoet geweest om het beest in elkaar te knutselen. De verwerkte wegwerpbekers komen uit het afval van Forum. De paar honderd bekers van Koptopus zijn overigens maar een fractie van de hele afvalberg. ‘1800 bekers troffen we aan’, zegt Weingarten. ‘De productie van één dagje Forum. En dat zijn dan alleen nog maar de bekers.’

duurzaamheidsmarkt2.jpg

Mok
Aanvankelijk wilde Green Office de hele plasticberg op het podium in de hal van Forum plempen. Om eens goed duidelijk het probleem in beeld te brengen. Maar daar werd bij nader inzien toch maar van afgezien. Het podium was al vol genoeg met alle marktkraampjes met duurzame initiatieven en producten. Waaronder dus KeepCup, de mok van recyclebaar plastic die sinds vandaag bij de cateraars op de campus te koop is. Met de Keepcup opent de nieuwe groep Reuse Revolution de strijd tegen het plastic afval.

De markt in Forum is het begin van Seriously Sustainable. Tot en met zondag zijn erop en om de campus dagelijks activiteiten rondom duurzaamheid. Van een bijenhotel maken (dinsdag, Pieter Pauw-terrein) tot debat (woensdag, Toekomst van de VN, Impulse) en film (dinsdag, Before the Floods, Heerenstraat Theater). En van een lezing (vrijdag, Duurzame Kleding, Leeuwenborch) tot een thesismarkt (donderdag, Forum) en nog zo wat zaken.

Wereld Voedsel Dag
In het weekeinde wordt bij de Mauritskazerne in Ede de Wereld Voedsel Dag gevierd. Vorig jaar was de eerste editie van dit evenement in Rotterdam. De Boerengroep organiseert op die dag excursies naar twee producenten van lokale voeding: De Ommuurde Tuin en de schaapherders op de Ginkelse Heide. De
Ommuurde Tuin is een biologische groenten- en kruidentuin waar honderden eetbare
plantensoorten worden geteeld met diverse landbouwmethodes.