Student - 15 december 2011

Maritiem beleid op Nova Scotia

Wie? Sarah Smits (2e jaars MSc Environmental Sciences). Wat? Stage, 4 maanden. Waar? Halifax, Nova Scotia, Canada. Waarom? Advies geven op maritiem beleid.

28-Sarah-Smits-HetEchteWerk.jpg
'Tijdens mijn stage liep ik mee bij een NGO (de Canadian Parks and Wilderness Society - CPAWS), die deel uitmaakt van een adviescommissie. Binnen Maritiem Beleid is er steeds meer aandacht voor Marine Spatial Planning, een aanpak waarbij op ecosysteem-niveau beleid wordt gemaakt. Op Nova Scotia loopt een pilotproject, dat als voorbeeld van die nieuwe aanpak geldt. CPAWS hebben me gevraagd om er met een Europese blik naar te kijken en advies te geven. Ik las vooral beleidsdocumenten en regelde interviews. Voor de afwisseling hielp ik mee met de PR en stond ik dus regelmatig met mijn collega achter een standje op een markt of event.
Helaas lag de pilot om verschillende redenen vrijwel stil, en waren de leden van de commissie op zijn zachts gezegd niet helemaal happy met hoe het liep. Niet echt een positief verhaal dus. Maar aan de andere kant is dat misschien ook wel het meest leerzame: als NGO ben je ontzettend afhankelijk van je omgeving. Een NGO-medewerker is een groot deel van de tijd bezig met fondsen werven. Als dat niet lukt, dan houdt het werk ook gewoon op. Tenzij je, zoals mijn begeleider, als vrijwilliger aan de slag gaat.
Het was nogal lastig om te reizen zonder auto. Ik woonde in het begin net buiten de stad en kon dus moeilijk 's avonds weg. Later kon ik gelukkig verhuizen en leerde ik meer mensen kennen, anders was het nog best moeilijk geworden.
Ik heb onder andere Montréal bezocht. De treinreis er naartoe was al een hele belevenis -22 uur lang reizen- en Montréal zelf was een leuke afwisseling met het rustige, rurale Nova Scotia. Via het CouchSurfing netwerk heb ik de stad echt goed leren kennen. Een ander uitstapje was met vrienden naar Prince Edward Island, ten noorden van Nova Scotia. De eilandbewoners leven vooral van de aardappelteelt. Een aantal van mijn vrienden is opgegroeid op de Canadese prairie; voor hen was het zien van een aardappelveld best bijzonder. Dus hebben we maar heel blij geposeerd tussen de aardappels!'