Nieuws - 20 mei 2010

Marathonlopers slikken teveel ijzer

Atleten gebruiken vaak ijzersupplementen, omdat bloedarmoede slecht is voor hun prestaties. Vooral mannen slikken eerder teveel dan te weinig, blijkt uit onderzoek van Humane Voeding.

De Wageningse voedingsonderzoeker Michael Zimmermann onderzocht met een Zwitserse collega de ijzerconcentratie in het bloed van 170 hardlopers die deelnamen aan de marathon van Z├╝rich. Ze vonden een lage ijzerconcentratie bij twee van de 127 mannelijke marathonlopers en bij twaalf van de 43 vrouwelijke hardlopers. Vijf mannen en elf vrouwen hadden een ijzertekort. Daarentegen hadden negentien mannen (vijftien procent) en twee vrouwen (vijf procent) een overschot aan ijzer in hun bloed. Teveel ijzer is op lange termijn slecht voor de gezondheid.
De onderzoekers waarschuwen deze maand in het European Journal of Clinical Nutrition voor het wijdverbreide gebruik van ijzersupplementen onder atleten. Ze moeten alleen supplementen slikken als de huisarts een lage ijzerconcentratie of bloedarmoede heeft vastgesteld, adviseren ze.