Nieuws - 14 juni 2007

Mansholtprijs voor alumnus Huijgen

Ir. Jan Huijgen heeft de Sicco Mansholtprijs 2007 gekregen voor zijn bijdrage aan de duurzame landbouw. Huijgen, bekend van de multifunctionele boerderij Eemlandhoeve, werkt ook voor Wageningen UR. Hij ontving de prijs op 7 juni uit handen van milieuminister Cramer, met een geldgedrag van 25 duizend euro.
De Mansholtprijs wordt om de twee jaar uitgereikt aan mensen die ‘inspirerend en innoverend hebben bijgedragen aan duurzame landbouw, plattelandsontwikkeling en een eerlijke verdeling van de hulpbronnen in de wereld’. Boerenzoon en alumnus van Wageningen Universiteit Jan Huijgen is oprichter en eigenaar van de Eemlandhoeve, een demonstratiebedrijf voor de multifunctionele landbouw. Huijgen houdt zoogkoeien, maar heeft op zijn hoeve is ook vergaderruimte, schoolklassen komen er op bezoek, er wordt gebeeldhouwd en een zorgboerderij is in de maak.
In zijn dankwoord bij ontvangst van de prijs in Den Haag, zei Huijgen dat hij gelooft dat stedelingen veel behoefte hebben aan rust en ruimte, en dat boeren meer dan nu die rust en ruimte als een van hun producten moeten zien.
Huijgen werkt sinds vorig jaar voor twee dagen per week als freelancer voor Wageningen UR, onder andere aan het manifest Veelzijdig Platteland en de oprichting van een taskforce multifunctionele landbouw.