Wetenschap - 13 juli 2015

Mansholt-theater op de campus

tekst:
Albert Sikkema

De theatervoorstelling 'Mansholt', gebaseerd op het leven van voormalig eurocommissaris van landbouw Sicco Mansholt, komt in september naar Wageningen Campus. Tussen 10 en 13 september wordt het toneelstuk vijf keer gespeeld in boerderij Droevendaal.

De voorstelling Mansholt: ‘Over een politicus op drift en een boer in nood’, belicht de omslag in Mansholts denken in zijn nadagen als eurocommissaris in 1972. Hij betitelt zijn concept van schaalvergroting in de landbouw en de boterbergen als een vergissing en gaat pleiten voor duurzame landbouw. Tijdens die omslag lopen het politieke en het persoonlijke in elkaar over. Mansholt krijgt een affaire met de jonge beleidsmedewerker Petra Kelly van de groenen in Brussel, maar kiest uiteindelijk toch voor zijn vrouw die een boerderijtje had gekocht in het Drentse Wapserveen.

In een reeks kort en krachtige sketches wordt een verhaal verteld over een man en een landbouw in crisis. Dat verhaal biedt aanknopingspunten om te discussiëren over de hedendaagse landbouw. Na afloop van de voorstelling is er daarom een informeel programma om na te praten met onder andere boeren en alumni.

Sicco Leendert Mansholt (1908- 1995) was boer, lid van het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog, minister van landbouw en de eerste eurocommissaris van Landbouw. Hij hoorde bij de grondleggers van de EU en was de architect van het Europese Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Als politicus die altijd mondiaal dacht, was hij één van de eersten die zich achter het rapport van Rome schaarde en zich hard maakte voor een maatschappij die niet gebaseerd is op economische groei.

De voorstelling ‘Mansholt’, die steevast op een boerenlocatie wordt gespeeld, was vorig jaar een groot succes. Na een reeks uitverkochte voorstellingen in 2014, waarvoor meer dan 12.000 kaarten werden verkocht, werd in maart dit jaar besloten tot een tweede serie voorstellingen. Vorige maand trad het gezelschap op in Delfgauw, bij boer Jan Duijndam, op uitnodiging van het LEI dat dit jaar 75 jaar bestaat.

‘We halen het stuk samen met Otherwise en KLV naar Wageningen’, zegt Wiebe Aans van Studium Generale van Wageningen UR. ‘Mansholt is natuurlijk van wezenlijke invloed geweest op het Europese landbouwbeleid en Wageningen. Het gaat ons om de reflectie waar de voorstelling aanleiding toe kan geven. Bijvoorbeeld over de achterkant van je gelijk: hoe iemand met idealen en focus tegen de grens van die idealen kan lopen, dat onderkent en daar een radicale nieuwe keuze in maakt en met dezelfde focus de nieuwe weg af holt.’

Internationale studenten en medewerkers kunnen de Nederlandstalige voorstelling ook volgen, via een speciale Engelse theatervertaling in een lichtkrant boven het toneel. Er zijn beperkt student-tickets beschikbaar voor de vaste prijs van €10. Anderen kunnen met korting een early bird ticket kopen voor €16. De standaardprijs van een ticket is €17,50. Bestellen kan via http://mansholt-theater.nl/