Wetenschap
Voeding

Mansholt-lezing: Kikkererwten en algen in plaats van vlees

Kikkererwten, krekels en algen worden de eiwitbronnen van de toekomst. Dat stelden de Wageningse onderzoekers Stacy Pyett en Emely de Vet vandaag tijdens de Mansholt-lezing in Brussel. Samen met Luisa Trindade, Hannah van Zanten en Louise Fresco stelden ze een visie op over de eiwittransitie.
Albert Sikkema

Emely de Vet (links) en Stacy Pyett, ©WUR

Pyett en De Vet plaatsen de eiwittransitie in het kader van de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. Om de groeiende wereldbevolking te voeden en de klimaatverandering tegen te gaan, moeten we duurzame eiwitbronnen ontwikkelen. Daarbij moeten we meer plantaardige eiwitten eten en minder vlees, maar dieren blijven een belangrijke rol spelen in de voedselvoorziening, aldus de WUR-wetenschappers.

Veredelen

Om deze voedseltransitie mogelijk te maken, moeten we planten anders gaan veredelen. Ten eerste moeten we gewassen zo telen dat ze een hoger eiwitgehalte hebben, zonder daarvoor kunstmest te gebruiken. Daarbij moeten we niet alleen de vruchten gebruiken, maar ook de stengels en bladeren benutten in de voedselketen. Gewassen die hierbij onmiddellijk in het oog springen zijn peulvruchten als linzen en kikkererwten, omdat die planten ook nog eens stikstof vastleggen in de bodem.

Algen

Ten tweede verwachten Pyett en De Vet veel van de ontwikkeling van aquatische eiwitbronnen, zoals zeewier en algen. Ten derde voorzien ze de ontwikkeling van industriële eiwitproductie door bacteriën, gisten en schimmels. En een vierde spoor is de veehouderij circulair maken.

Herontwerp

Om dit mogelijk te maken, is een herontwerp nodig van ons voedselsysteem, vervolgen de onderzoekers. Varkens en insecten moeten deel gaan uitmaken van voedselkringlopen, waarbij ze afvalstoffen omzetten in hoogwaardige eiwitten. En boeren gaan eendenkroos en algen telen en daarmee tegelijkertijd het stikstofoverschot in het oppervlaktewater terugdringen, redeneren de onderzoekers. Onderdeel van de transitie is ook dat we consumenten overtuigen dat ze kiezen voor duurzame voeding op basis van insecten en zeewier.

Conservering

Ook kennisinstellingen als WUR moeten hun agenda aanpassen. Plantenveredelaars moeten planten weerbaar maken tegen klimaatverandering en ze beter bestand maken tegen droogte, hitte en verzilting. En wetenschappers moeten met beleidmakers en bedrijven kringloopsystemen ontwikkelen die voor nieuwe eiwitbronnen zorgen. Verder moet het onderzoek naar milde conservering van voedingsmiddelen, waarvoor minder energie en water nodig is, worden voortgezet, adviseren De Vet en Pyett.

Wetgeving

Ze adviseren de EU om de wetgeving te verruimen om daarmee snel nieuwe eiwitbronnen en kringloopsystemen te kunnen ontwikkelen. Ook adviseren ze bedrijven om ketenpartners te vinden om samen voeding van insecten, zeewier en algen op de markt te brengen.

Samen met Louise Fresco presenteerden Pyett en De Vet op 18 september de Mansholt-lezing van WUR in Brussel, voor een gehoor van EU-ambtenaren en Europese politici. Het is de vierde keer dat WUR een Mansholt-lezing in Brussel verzorgt.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.