Wetenschap - 25 oktober 2001

Mannen die telewerken koken vaker

Vrouwen blijven tweederde van het huishoudelijk werk doen

Mannen gaan vaker huishoudelijk werk doen als ze ook voor de zaak thuis werken. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van ir. Gerda Casimir, die mannen en vrouwen enqu?teerde over de invloed van telewerken op de verdeling van werk thuis.

Casimir verwachtte op basis van literatuur en eerdere interviews dat mannelijke telewerkers niet automatisch meer huishoudelijk werk zouden gaan doen als ze thuis werken. Toch bleek dat de helft van de mannen die ze enqu?teerde meer in het huishouden gaan doen als ze thuiswerken. Het zijn de leukere taken die de man op zich neemt. Mannen koken vaker, halen de kinderen van de cr?che, of spelen met de kinderen. De was doen, strijken en opruimen blijven vrouwentaken. Ondanks het huishoudwerk van de telewerkende mannen blijven vrouwen nog steeds tweederde van al het huishoudelijke werk doen.

Bij vrouwen bleek de invloed van thuiswerken minder groot. Als de vrouw het merendeel van het werk in huis doet, blijft dat ook zo als de vrouw gaat telewerken.

Vrouwen met een carri?re en een academische opleiding lijken in thuiswerken een manier te zien om kinderen en werk te combineren. Zij gingen daardoor meer in het huishouden doen. Opmerkelijk is dat deze vrouwen, gevraagd of ze vinden dat mannen en vrouwen in principe dezelfde taken zouden moeten hebben, volmondig ja zeggen. Maar, zeggen ze, "toevallig doe ik in ons geval toch het meeste in het huishouden". Een ge?mancipeerde vrouw zijn, betekent ook bewust kunnen kiezen voor kinderen en de tijd nemen daar van te genieten, zegt Casimir. Deze groep kan zich dat ook financieel veroorloven.

Telewerken is een trend, bij beleidmakers populair omdat het bijvoorbeeld files kan voorkomen. De overheid probeert met belastingvoordeel en een 'telewerkprijs' werkgevers te bewegen hun medewerkers met een computer onder de arm naar huis te sturen.

Over de gevolgen voor de thuissituatie was tot nog toe niet erg nagedacht, stelt Casimir. Omdat ook andere zaken van invloed zijn op de thuissituatie, vindt ze het een kwalijke zaak dat het onderzoek van Huishoudstudies gemarginaliseerd wordt, niet alleen in Wageningen maar wereldwijd. | J.T.

Ir. Gerda Casimir promoveert op vrijdag 2 november bij prof. dr. Anke Niehof, hoogleraar Sociologie van consumenten en huishoudens.