Nieuws - 12 oktober 2006

Managed

‘Heeft iemand een idee wat hier nou precies staat?’, vraagt Renger Witkamp. ‘Ik heb hem nou vier keer gelezen, maar ik weet nog steeds niet ze wat bedoelen.’
Witkamp, sinds enkele maanden hoogleraar van de Metabolica van Moeilijke Stofjes bij de afdeling Humane Voeding, geniet met zijn collega’s van het wekelijkse docentenoverleg. Witkamp schuift een krantenknipsel over de tafel naar zijn collega’s.
Het is een vacature die meldt dat Wageningen UR op zoek is naar een excellente Algemene Directeur om de orders van het Bestuurscentrum mee te delen aan de voedingswetenschappers van Agrotechnology & Food Sciences Group.
‘Neem dit nou’, zegt Witkamp. ‘Men heeft respect voor uw visie en u dwingt respect af. Dat staat er.’
‘Da’s niet zo moeilijk’, zucht Frans Kok, de door de wol geverfde hoogleraar voor wie het byzantijnse jargon van het Bestuurscentrum geen geheimen kent. ‘Met gepaste terreur prikkelt u de aangeboren vluchtreflexen van uw medewerkers.’
‘De sciences group is uitstekend gepositioneerd voor een nieuwe groeifase’, leest Witkamp verder.
‘Het gaat op dit moment dermate rampzalig met de sciences group dat het straks alleen maar beter kan gaan’, verduidelijkt Kok.
‘U beschikt over bindend vermogen’, leest Witkamp fronsend verder.
‘U bent een echte zemel’, vertaalt Kok. ‘Als het regent zwelt u op omdat u vocht vasthoudt.’
‘En de meest onbegrijpelijke zin staat hier’, zegt Witkamp. ‘U stimuleert en managed - met een d - met lef en gevoel voor de bottom-line.’
‘Met een d?’, zegt Kees de Graaf, die in het kader van een onderzoek naar eetlust zojuist een hapje neemt van een met soja-eiwitten geprepareerde croissant.
‘Met lef en gevoel voor de bottom-line?’, herhaalt Kok peinzend. De hoogleraar legt peinzend zijn wijsvinger op zijn slaap en denkt na.
‘U snapt mijn verbazing’, constateert Witkamp.
‘U verschijnt op de sollicitatie in stringtanga’, zegt Kok. ‘Dat zal het zijn.’