Nieuws - 13 mei 2015

Man met Stier op campus

tekst:
Roelof Kleis

De Man met Stier, het kunstwerk van Willem Berkhemer, is op de campus. Een dag later dan gepland, want de stier wilde niet weg uit Lelystad.

Het kunstwerk stond letterlijk aan de grond genageld, bleek gisteren toen de vervoerders van Roseboom uit Ede het zware betonnen gevaarte op de dieplader wilden tillen. Dertig ton trekkracht bleek niet genoeg om het beest van zijn plek te krijgen. De oorzaak zat ‘m in vier betonnen palen waarmee de sokkel stevig in de grond zat verankerd.

IMAG0212.jpg

Een gespecialiseerd bedrijf werd in de arm genomen om de palen door te zagen. Maar toen was de dag dus al bijna om. Vanochtend in alle vroegte ging de stier (met man) dan toch naar Wageningen. En tegen acht uur stond het kunstwerk, met sokkel goed voor 23.000 kilo, op zijn plek: een grasveldje voor de rechtervleugel van Zodiac. Mogelijk zijn laatste verhuizing.

Man met Stier werd in 1965 door Willem Berkhemer gemaakt voor het Instituut voor Veeteeltkundig Onderzoek (IVO) op landgoed Schoonoord in Zeist. Het beeld verhuisde in 1995 naar Lelystad toen het IVO opging in het Instituut voor Dierhouderij (ID-DLO). Daar stond het bij de oprit naar het terrein. Met de verhuizing van het personeel van Lelystad naar Wageningen, gaat ook Man met Stier mee.