Nieuws - 1 januari 1970

Mallebrootje is Wageningse doctorandus

Drs. Mallebrootje, het befaamde Tweede-Kamerlid uit Elst, blijkt in Wageningen te hebben gestudeerd. Dat onthulde zijn geestelijk vader Remco Campert dinsdag in de Volkskrant, ter gelegenheid van het afscheid van Mallebrootje van de politiek.

Het is ook bijna ondenkbaar dat de voorvechter van de hooivorkindustrie aan een andere universiteit zijn intellect zou hebben gescherpt. De telg van oude Gelderse landadel streed in Den Haag ijverig voor herijking van de plattelandsbelangen.
Campert liet de fictieve politicus regelmatig aan het woord in zijn columns op de voorpagina van de Volkskrant. Mallebrootje werd een begrip en is volgens de krant zelfs uitgegroeid tot een zelfstandig naamwoord, synoniem voor Haagse gewichtigdoenerij. Geen politicus kan meer zonder blikken of blozen de ‘kar trekken’ of ‘signalen afgeven’.
Mallebrootje, uitvinder van het schaakbord voor damherten en de afwerkplek voor konijnen, beraadt zich nu op zijn toekomst. Hij heeft twee commissariaten aanvaard: een bij klompenbedrijf De Houten Schoen en een bij streekbrandewijnstokerij ’t Slokske.
Zeker is dat Mallebrootje de geschiedenis zal ingaan als de enige doctorandus die ooit in Wageningen is afgestudeerd. / GvM en JT